Deel raad wil actie: ’Oversteekplaatsen in Enkhuizen onveilig’

In 2021 raakte een voetganger op het zebrapad op de Kastanjelaan bij een aanrijding zwaargewond.© archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Heel wat zebrapaden in Enkhuizen zijn onveilig, vindt de politiek. Maar een motie van D66 om dit te veranderen haalde het niet.

Raadslid Machteld Buit maakt zich naar aanleiding van enkele (bijna) ongelukken zorgen over de verlichting rond voetgangersoversteekplaatsen. Zij vreest dat voetgangers niet voldoende zichtbaar zijn voor automobilisten. Buit diende tijdens de raadsvergadering een motie in, waarin ze het college vraagt te onderzoeken of de verlichting bij zebra’s wel aan de normen voldoet en met passende voorstellen te komen voor verbetering.

Voldoende steun voor haar motie kwam er na enige discussie niet. Wel deelden diverse fracties haar zorgen. Buit wees erop dat op de zebrapaden op de Kastanjelaan en de Lindenlaan al vaker mensen zijn aangereden. Op deze doorgaande wegen wordt bovendien vrij hard gereden. Ook wordt door belangenorganisaties opgeroepen de oversteekplaatsen beter te verlichten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het zebrapad over de Dreef.© Foto Mediahuis

Nieuwbouw

Oppositiepartijen VVD, HEA, PvdA en de Piratenpartij steunden D66 in het verzoek. Ook bij deze fracties zijn zorgen over onveilige oversteekplaatsen, overigens niet alleen in de nieuwbouwwijken, maar in de hele stad. De SP stelde voor breder te kijken dan alleen naar de zichtbaarheid, maar te onderzoeken wat nodig is om de veiligheid bij het oversteken te garanderen.

Wethouder Jan Franx erkende dat een aantal ongelukken, bijvoorbeeld bij de Kastanjelaan en de rotonde op de Dreef zijn gebeurd. Hij wees er op dat dit bij daglicht was. ,,En in de Gerard Brandweg ligt een kleine verhoging, waar je de auto’s overheen ziet vliegen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De rotonde bij de Dreef wordt veiliger gemaakt met haaientanden.© Archieffoto

Volgens de wethouder voldoen alle oversteekplaatsen aan het verkeersbesluit, staan er voldoende borden en ligt het dus ook aan de manier van rijden. Gemeentebreed alle zebrapaden onderzoeken loopt in het papierwerk. Reden voor het CDA om te twijfelen aan de meerwaarde van een onderzoek als alle zebra’s voldoen. De VVD vindt het sowieso een taak van de gemeente om te zorgen voor veilige situaties, waar dan ook in Enkhuizen.

Verkeersplan

Voor de oppositiepartijen is verlichting bij zebra’s wel degelijk een kwestie. De coalitiepartijen zagen meer in combinatie met het verkeersplan dat inmiddels op tafel lag. Van de SP kwam nog de suggestie inwoners zelf gevaarlijke punten in de stad aan te laten dragen, maar daar gingen de handen niet voor op elkaar. PvdA’er Jacco Sandstra: ,,De basis moet gewoon in orde zijn.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Veelbesproken zebrapad bij basisschool De Weid.© archieffoto

Lees ook: ’Zebra verplaatsen en bredere stoep’ bij school Enkhuizen

Ook van de kant van HEA kwam de suggestie in overleg met de politie te kijken naar de ’hotspots’, zodat gevaarlijke plekken duidelijk zouden worden. Maar coalitiepartijen SP, EV en CDA zagen de noodzaak van de motie uiteindelijk niet in. SP vond de motie ’te smal’.

Lees ook: Voetganger zwaargewond bij ongeval in Enkhuizen, slachtoffer per heli naar ziekenhuis

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen