De klok van de Witte Kerk in Heiloo was stuk: klepel gebroken. Hij is vervangen en de klok kan weer luiden bij rouw en trouw

De klok van de Witte Kerk in Heiloo dateert van 1613.© Foto gemeente Heiloo

De hamer die de hele en halve uren slaat.© Foto gemeente Heiloo

1 / 2
Henk-Jan den Ouden
Heiloo

De klok van de Witte Kerk in Heiloo kan weer volop luiden. In november brak de klepel af, na zeventig jaar trouwe dienst. Vorige week is een nieuwe geplaatst.

De gemeente, eigenaar van de Witte Kerk, heeft in Duitsland een nieuwe klepel laten maken. Hij is 48 kilo zwaar en zo’n 90 centimeter lang. De oude afgebroken klepel blijft staan in de toren, op de verdieping waar de klok hangt, zo meldt de gemeente Heiloo.

De klok klinkt op het hele en halve uur door het slaan van een hamer op de buitenkant van de klok. Dat gebeurt automatisch. Daarnaast luidt het kerkbestuur de klok desgevraagd bij ’rouw en trouw’. Dit gebeurt niet door de hamer op de buitenkant van de klok te laten slaan, maar door de klok in beweging te brengen waardoor de klepel, die aan de binnenkant van de klok hangt, tegen de klok slaat. Deze klepel was dus afgebroken.

Tweede Wereldoorlog

De klok zelf stamt uit 1613 en weegt 1369 kilo. Hij liep tijdens de Tweede Wereldoorlog grote schade op. De klok werd door de Duitsers verwijderd en op een schip naar Duitsland gezet om te laten omsmelten. Het schip, met meerdere klokken aan boord, bereikte echter zijn bestemming niet omdat het vastliep op een zandbank in het IJsselmeer. De klokken belandden daarbij in het water. Ze zijn na de oorlog geborgen. De klok van Heiloo luidde pas weer in 1949 na een grondige restauratie. Het uurwerk dateert uit 1910 en is omstreeks 1980 elektrisch gemaakt.

Wie dit alles van dichtbij wil zien, moet wachten tot de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023, dan zijn er rondleidingen in de kerk en toren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.