Om zes uur ’s ochtends uit je bed gebeld worden. Met de vraag: ’Trek je wel een warme trui aan vandaag?’

Met een warme trui aan kan de verwarming op een lagere stand en dat is fijn voor het milieu.© Archieffoto Mediahuis

Petra Bies
Den Helder

Je wilt meedoen met Warmetruiendag, maar ontdekt pas in de middag dat je vergeten bent je dik aan te kleden. Stom! Wie dat wil voorkomen, kan rekenen op een belpanel van de Helderse Vallei.

Vanaf zes uur ’s ochtends zit er op vrijdag 10 februari een team klaar in het Helderse natuureducatiecentrum nabij de Donkere Duinen, met in de gelederen ook wethouder Tessa Augustijn van duurzaamheid en energietransitie. Tot acht uur wordt er een wake-up call gegeven aan mensen die zich daar voor hebben opgegeven.

De landelijke warmetruiendag wordt al een aantal jaar gehouden en is in het leven geroepen als klimaatactie. Met dikke kleding aan hoeft er minder te worden gestookt. ,,Als heel Nederland één dag één graad lager stookt, besparen we niet alleen geld, maar ook maar liefst 6,3 miljoen kilo CO2. Daar doen 250.000 bomen anders een jaar over om uit de lucht te halen’’, motiveert de Helderse Vallei.

Bewuster

,,Als je mee hebt gedaan, vergeet je dit niet zo gauw en raak je bewuster’’, aldus educatief medewerker Marcel Wijnalda van De Helderse Vallei. ,,Het geeft een goed gevoel om mee te doen. En doen we dit het hele stookseizoen dan besparen we nog veel meer.’’

De belservice is gratis en iedereen kan er gebruik van maken. Bij aanmelding kan het tijdvak worden aangegeven. Aanmelden kan via de agenda op de website van de Helderse Vallei.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.