Na 20.000 kilometer op de fiets is Hoogkarspeler Joost (28) het nog steeds niet beu. ’Een waanzinnige manier van reizen’

Joost Reus heeft een mijlpaal bereikt. Er staat 20.000 kilometer op zijn teller.© Foto aangeleverd

Judit de Redelijkheid
Hoogkarspel

Onwerkelijk, noemt hij het zelf. Fietsavonturier Joost Reus (28), die in augustus 2021 aan een wereldreis begon, heeft inmiddels meer dan 20.000 kilometer op de teller staan.

„Zo’n grote afstand fietsen was natuurlijk nooit het plan”, schrijft Reus op Instagram over de mijlpaal die hij bereikt heeft. Toen de avonturier uit Hoogkarspel het plan maakte om op de fiets richting Bali te gaan, schatte hij in ongeveer 16.000 kilometer af te leggen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Joost voordat hij in augustus 2021 aan zijn avontuur begon.© Archieffoto Jaap van der Pijll

Gaaf

Reus, zo vertrouwt hij zijn ruim 2500 volgers toe, verklaarde zichzelf op dat moment al een beetje voor gek. Hij ging er niet vanuit uiteindelijk zelfs nog veel meer te fietsen. „Maar dat is wel gebeurd. En dat heeft één reden: ik ben het zo ontzettend gaaf gaan vinden om door onbekende landen op de wereld te gaan fietsen. Het brengt zo onwijs veel vrijheid met zich mee en het is een waanzinnige manier van reizen. Ik ben nergens aan gebonden en ik kan bijna overal naartoe met m’n tweewieler.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Joost Reus in de hoofdstad van Georgië.© Archieffoto

„Het is een langzame manier van reizen”, vervolgt hij. „Maar deze manier laat me wel de echte wereld zien. Het echte dagelijkse leven van de bevolking. Niet alleen in de stad, maar ook in de afgelegen dorpjes dieper in het land. Ook ervaar ik de prachtige natuur op een andere manier. Ik hoor, zie en voel de natuur van ontzettend dichtbij.”

Bali

De West-Fries kan er, ook na 200.000 kilometer, nog steeds geen genoeg van krijgen. „Ik ben nog volop aan het genieten van het ontdekken middels de fiets.” Reus, die zijn tocht in coronatijd tijdelijk onderbrak en toen zes maanden in Georgië verbleef, heeft nog altijd Bali als eindbestemming.

„Ik hoop daar ergens begin april aan te komen”, vertelt hij. „Ik ben nu in Thailand, op ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Bangkok. Ik ga niet in een rechte lijn naar Bali, maar zal hier eerst nog een aantal eilanden bezoeken. En straks op Java wil ik naar Jakarta, Yogyakarta City en Surabaya fietsen.”

Er komen dus nog flink wat kilometers bij op zijn teller.

Lees ook: Wereldreis in tijdperk corona: Joost Reus gaat fietsend van Hoogkarspel naar Bali

Lees ook: West-Friese wereldreiziger Joost Reus heeft na zes maanden zijn fietstocht richting Bali hervat. ’Ik kijk ervan op hoe mijn benen het volhouden’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen