West-Fries dialect en bijzondere kalfjes in Rundveemuseum Aartswoud

Ina Broekhuizen en Bert van Baar.© Foto Tiny van der Ham

Faralda Houthuijsen
Aartswoud

Het Rundveemuseum houdt zondag open stal. Het West-Friese dialect staat dan centraal, met Ina Broekhuizen als stralend middelpunt.

Ina Broekhuizen-Slot komt uit Wognum en schrijft in het West-Friese dialect. Ze is niet alleen voorvechtster van een karakteristiek taalgebruik voor de regio, maar probeert ook de eigen cultuur te behouden, al is het maar door erover te schrijven in haar boeken. Tijdens de komende open stal in het Rundveemuseum draagt ze voor uit eigen werk.

Bert van Baar uit Groet zette eerder teksten van Broekhuizen op (folky) muziek en brengt nu nieuwe liedjes met gedichten uit de laatste bundels van de schrijfster, ’Uitverdan’ en ’Skuile’, ten gehore. Hij begeleidt de verzen op verschillende instrumenten, want hij voelt bij elke tekst een andere sfeer, die om een eigen klank vraagt.

Foto’s

Broekhuizens boekje ’Skuile’ is voorzien van foto’s, die Hanneke de Boer maakte. Enkele daarvan worden tijdens de middag tentoongesteld, wat de optredens extra luister bijzet. De Aartswoudse is daarmee op bekend terrein, want ze is al jarenlang de huisfotografe van het Rundveemuseum.

Broekhuizen en Van Baar treden zondag twee keer op: vanaf 13.30 en 15 uur. De programma’s overlappen, maar hebben niet geheel dezelfde inhoud.

Kalfjes

Open stal betekent dat ook de runderen te bewonderen zijn. Het is de eerste keer dat bezoekers kunnen kennismaken met twee pasgeboren bijzondere kalfjes: een baggerbonte en een witrik.

Het museum is open van 13-16.30 uur. Entree bedraagt 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud 2 euro. Reserveren kan via www.rundveemuseum.nl.

Lees ook: PluZorg neemt zorgboerderij Rundveemuseum Prinsenstichting over in Aartswoud. ’Cliënten blijven in hun vertrouwde omgeving’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen