Politie neemt opgevoerde fatbike in beslag in Alkmaar

Fatbikers in Amsterdam.© Archieffoto ANP

Van onze verslaggever
Alkmaar

De politie heeft een fatbike in beslag genomen in Alkmaar. De fatbike was opgevoerd en de bestuurder was eerder al eens betrapt voor het rijden op een verboden elektrische step.

Fatbikes zijn legaal op de openbare weg, maar niet als ze opgevoerd zijn. Een elektrische fiets, wat de fatbike officieel is, mag maximaal 25 kilometer per uur gaan.

De bestuurder die is aangehouden ging harder dan dat. Agenten zagen een fatbiker met een behoorlijke snelheid over het fietspad gaan in Alkmaar, schrijft de verkeerspolitie Noord-Holland op Instagram. ’Al toeterend probeerde hij de fietsers voor zich aan de kant te jagen.’ Hij zou zo’n veertig kilometer per uur gaan, volgens de agenten. ’Daar hoefde deze meneer niet eens voor te trappen, want er zat een gashendel op dit apparaat.’

Omdat de bestuurder in het verleden al eens bekeurd is voor het rijden op een verboden elektrische step - met de meeste varianten mag je de openbare weg niet op - heeft de politie de fatbike in beslag genomen. De verkeersofficier bepaalt straks wat voor boete de bestuurder moet betalen en wat er gebeurt met de fatbike.

Overgestapt

De fatbike is in opmars. De helmplicht die sinds dit jaar geldt voor snorfietsen en scooters met een blauw kenteken, draagt daar ook niet aan bij. Verschillende bestuurders zijn overgestapt naar de fatbike, omdat daarvoor geen helmplicht geldt, vertelden scooterverkopers eerder.

Lees ook: Dikke banden, zwaar frame en geen helm nodig; de stoere, vaak veel te snelle fatbike is steeds populairder, vooral onder jongeren. Met alle risico’s van dien

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.