Wie zich misdraagt in een café of nachtclub komt in Haarlem op zwarte lijst

Grote Markt-Smedestraat in Haarlem.© Archief

ANP
Haarlem

De zwarte lijst voor overlastgevers in de horeca is terug van weggeweest. Wie een wapen gebruikt, iemand mishandelt of aanrandt, kan binnenkort weer een ontzegging krijgen voor alle horecazaken in een uitgaanszone.

137 ondernemers in zeven horecagebieden, waaronder Haarlem, Zwolle en Amersfoort, hebben van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een nieuwe vergunning gekregen die voldoet aan de strengere privacywetgeving, meldt Trouw woensdag.

Jarenlang gebruikten horecaondernemers zwarte lijsten om overlastgevers te weren. Iemand die in één kroeg over de schreef ging, kon maximaal vijf jaar nergens meer naar binnen in een uitgaansgebied.

Lees ook: Collectief lastpakken weigeren in de Haarlemse horeca dankzij nieuw systeem. ’Hierdoor kunnen we ons hoop leed besparen’

De privacy van raddraaiers bleek onvoldoende gewaarborgd sinds de invoering van de nieuwe privacywet (avg) in 2018. Behalve privacybezwaren gingen ondernemers nat bij de rechter omdat zij de ’collectieve horecaontzegging’ soms onterecht of te rigoureus inzetten.

De privacywaakhond heeft nu een nieuw modelprotocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) goedgekeurd. Op basis daarvan kunnen ondernemers gezamenlijk een vergunning aanvragen na overleg met de politie en gemeente. Met die vergunning mogen ondernemers een zwarte lijst aanleggen met foto’s en persoonsgegevens van overlastgevers.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen