Bewegend Verleden: zo moest de Appelaar in Haarlem eruit gaan zien

Bouwput Appelaarterrein, gefotografeerd in 2003 vanaf 60 meter uit de hoogste bouwkraan.© Archief United Photos

Bouw van de Appelaar gezien vanuit de toren van de Grote Kerk in 2005.© Archief United Photos

De gerealiseerde Appelaar. Rechts Stempels, dan Van Beinum, dan de Philharmonie.© Peter Schat

Gerechtsgebouw Appelaar.© Hein Flach

Rechtbank Appelaar vanuit de Damstraat.© Henk Geist

Rechtbank Appelaar.© Fokke Zaagsma

1 / 6
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: hoe de Appelaar in Haarlem eruit moest gaan zien.

Architecten kunnen de prachtigste plaatjes maken van een te realiseren gebouw of gebied. Maar kloppen die ook, als het eenmaal gebouwd is?

Het Noord-Hollands Archief heeft een filmpje uit 2001 van het gebied de Appelaar in Haarlem. Zo wordt, als het af is. Je kunt eens kijken of die animatie van toen klopt met de werkelijkheid.

Voor de vergelijking: hier zie je hoe het Klokhuisplein er vandaag uitziet, en hier zie je het binnenplein bij de rechtbank.

Er gaat in de jaren ’90 bijna geen dag voorbij dat Haarlems Dagblad niet schrijft over de Appelaar. Op het terrein van drukker Joh. Enschedé (na de sloop een lelijk parkeerterrein) moest een rechtbank, concertgebouw, parkeergarage, hotel en andere panden verrijzen. Tegen de plannen is veel verzet, vooral over de hoogte van de panden.

Lees ook: Het Parool 7 maart 1995: ‘Verheugd vernamen verontruste Haarlemmers dat de ontwerpen voor de te bouwen schouwburg zijn afgekeurd’

,,Om uit de impasse te komen werden nieuwe ontwerpers aangewezen die tot nieuwe oplossingen moesten komen. Bovendien eiste de gemeente een openbare wandelroute door het terrein van het Gerechtsgebouw”, meldt ABC Architectuurcentrum Haarlem.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen