AZ haalt weer eens een Spartaan: Mijnans in de voetsporen van Van Gaal en Koevermans

Sven Mijnans.© Foto ANP/BART STOUTJESDIJK

Theo Brinkman
Alkmaar

Het gebeurt niet zo vaak en het was ook alweer een tijd geleden, maar nu heeft AZ met Sven Mijnans weer eens een speler van Sparta overgenomen. De 22-jarige Mijnans maakt per direct de overstap. Hij heeft een contract tot de zomer van 2028 getekend.

Zo heeft AZ er op de laatste dag van de winterse transfertermijn nog een speler bij gehaald. De transfermarkt sluit dinsdagavond middernacht.

Mijnans is een aanvallende middenvelder, die soms ook als vleugelaanvaller speelt. Op de middenveldpositie mist AZ momenteel Dani de Wit, die met een voetblessure aan de kant staat. Nieuwkomer Djordje Mihailovic, die in december naar AZ kwam, speelt daarom nu op die plek achter de spits.

„Sven is inzichtelijk een hele sterke speler en dat inzicht heb je nodig als je vaak in kleine ruimtes komt te spelen’’, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken van AZ. ,,De meeste wedstrijden spelen we op de helft van de tegenstander. Dan heb je spelers nodig met intelligentie, spelers die creatief zijn. Ik denk dat hij over al die kwaliteiten beschikt.”

Louis van Gaal

Met zijn overstap van Sparta naar AZ treedt Mijnans in de voetsporen van onder anderen Louis van Gaal. Die maakte in 1986 als 34-jarige in de nadagen van zijn carrière dezelfde stap. Van Gaal zou in Alkmaar overigens weinig spelen. Nog tijdens dat seizoen beëindigde hij zijn carrière en werd hij trainer.

(Tekst gaat verder na de foto)

Louis van Gaal in 1986 als speler van AZ.© Foto JOOP BOEK

Andere spelers die in het verleden van Sparta naar AZ gingen, zijn onder anderen Ali Elkhattabi (in 2001), Danny Koevermans (in 2005), Giliano Wijnaldum (2008, als jeugdspeler), Nick Viergever en Erik Falkenburg (beiden in 2010).

(Tekst gaat verder na de foto)

Zomer 2005: Danny Koevermans stapt in De Hout uit zijn auto om zijn contract bij AZ te ondertekenen.© Archieffoto JJ Foto/Erna Faust

Amateurs

De carrière van Mijnans vertoont vooral gelijkenissen met die van Koevermans. Beiden speelden heel lang bij de amateurs voordat ze de stap naar een profclub maakten. Ze doorliepen dus niet de jeugdopleiding van een profclub. Koevermans speelde bij Excelsior’20 en maakte zo rond zijn achttiende de overstap naar Sparta.

(Tekst gaat verder na de foto)

Danny Koevermans zoals AZ-fans hem vaak en graag zagen: juichend na een doelpunt.© Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Een soortgelijke weg bewandelde Mijnans. Hij speelde tot zijn achttiende bij VV Spijkenisse – al zat hij wel één jaar in de jeugdopleiding van ADO Den Haag – en werd toen door Sparta opgepikt.

In september 2020 maakte Mijnans als 20-jarige zijn debuut in de eredivisie. Hij zou dat seizoen meteen al in de meeste wedstrijden van Sparta in de basis staan. Inmiddels heeft hij ruim tachtig wedstrijden voor de Rotterdamse club in de benen en heeft hij vorig jaar zijn debuut in Jong Oranje gemaakt.

Sven Mijnans aan de bal tegen Fortuna Sittard, eerder dit seizoen.© Foto ANP/Pieter Stam de Jonge

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen