Surinaams OM eist 20 jaar cel en directe gevangenname Bouterse

ANP Producties | Bron: ANP
Paramaribo

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste in het gerechtsgebouw in Paramaribo ook directe gevangenneming van de oud-president als hij wordt veroordeeld.

De 77-jarige Bouterse staat terecht op verdenking van het medeplegen van moord op vijftien Surinamers op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo. Deze politieke tegenstanders van legerleider Bouterse waren tegen zijn militaire regime. Hij had in 1980 met andere militairen een staatsgreep gepleegd.

De officier van justitie ging in op het verzamelde bewijs, waaruit volgens haar blijkt dat Bouterse de slachtoffers heeft vermoord of laten vermoorden. Onder meer op basis van getuigenverklaringen is volgens het OM duidelijk dat sprake was van voorbedachten rade bij het doodschieten van de slachtoffers.

Volgende zitting eind maart

Bouterse heeft dat altijd ontkend. Ook waren drie van de vier andere verdachten van de moorden in de rechtszaal. Ook zij worden beschuldigd van het medeplegen van moord. De eis tegen hen werd verhoogd naar twintig jaar celstraf.

De volgende zitting staat voor 31 maart op de agenda. Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse en de andere verdachten, krijgt dan de gelegenheid zijn pleidooi te houden. Hij denkt zijn cliënten te kunnen vrijpleiten.

Uitspraak later dit jaar

Het hof doet naar verwachting later dit jaar uitspraak. Bouterse zei tegen lokale media zich niet druk te maken. Hij zou andere dingen aan zijn hoofd hebben die hem hoofdpijn bezorgen, zoals de moeilijke situatie in Suriname.

De Surinaamse krijgsraad veroordeelde Bouterse eind 2019 bij verstek al tot twintig jaar cel. Vrijwel direct na zijn veroordeling kondigde Bouterse aan in hoger beroep te gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.