Eenzaamheid, maar ook zorgen over oorlog of levensonderhoud; recordaantal mensen belt, mailt en chat met De Luisterlijn. Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig

Twee vrijwilligers van De Luisterlijn beantwoorden gesprekken op de locatie in Alkmaar.© Archieffoto Erna Faust

Marjolein Elfring
Alkmaar

De Luisterlijn Alkmaar heeft het afgelopen jaar een recordaantal oproepen binnengekregen van mensen die op zoek zijn naar een steun, troost of gewoon een goed gesprek. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers hard nodig.

De Luisterlijn heeft 28 locaties verspreid over heel Nederland, waar in totaal circa 1500 vrijwilligers dag en nacht via telefoon, mail en chat een luisterend oor bieden. Dit kunnen ze van huis uit doen, of op een van de locaties. In ieder geval blijven in elk gesprek zowel de beller als de vrijwilliger anoniem.

Geestelijke gezondheid

In 2022 kwamen er landelijk in totaal 611.658 oproepen binnen. Een opvallend groot aantal van deze gesprekken had betrekking op geestelijke gezondheid. Eenzaamheid, maar ook zorgen over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en de hoge kosten voor levensonderhoud kwamen hierbij aan de orde. De vrijwilligers zijn er in deze gesprekken niet om problemen op te lossen, maar wel te luisteren en te ondersteunen. Indien nodig kunnen ze de beller doorverwijzen naar hulpverlenende instanties.

Training

Om het gestegen aantal oproepen allemaal te kunnen beantwoorden, is De Luisterlijn Alkmaar dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zij werken van huis uit of op de locatie in Alkmaar (net als de identiteit van de vrijwilligers wordt deze locatie niet aan buitenstaanders bekendgemaakt). De vrijwilligers werken in diensten die ze zelf plannen en ze krijgen een uitgebreide training in professionele luistervaardigheden. Voor meer informatie: www.deluisterlijn.nl.

Wie een luisterend oor nodig heeft, kan 24/7 bellen met De Luisterlijn via 088-0767000. Mailen of chatten kan via www.deluisterlijn.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.