Blinken ziet steeds minder hoop voor Palestijnen

ANP Producties | Bron: ANP
Ramallah

Na zijn bezoek aan Israël is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag doorgereisd naar Ramallah voor een ontmoeting met de Palestijnen. Blinken zei dat hij voor hen een "krimpende horizon van hoop" ziet en dat daar verandering in moet komen. Hij bracht zijn condoleances over en sprak zijn verdriet uit "over de dood van onschuldige Palestijnse burgers die het leven hebben verloren in het escalerende geweld van het afgelopen jaar".

Blinken sprak met president Mahmoud Abbas en beloofde hem dat de Verenigde Staten 50 miljoen dollar extra zullen doneren aan het VN-budget voor de Palestijnen. Daarnaast hebben ze een overeenkomst gesloten over de aanleg van telecommasten in de Palestijnse gebieden. Blinken zei na afloop dat hij de vastberadenheid van Abbas waardeert om in deze "uitdagende tijd" verantwoordelijk te werk te gaan.

Na de spanningen van de afgelopen dagen riep Blinken beide partijen nog eens op om te de-escaleren. Na zijn ontmoeting met de Israëlische president Benjamin Netanyahu maandag benadrukte hij ook al dat een tweestatenoplossing nog altijd de beste manier was om vrijheid en vrede voor beide bevolkingsgroepen te garanderen. De Palestijnse gebieden, die al sinds 1967 door Israël bezet worden, mogen dus niet definitief opgeslokt worden door Israël. Sommige ministers in de nieuwe uiterst rechtse regering van Netanyahu zijn voorstander van zo'n annexatie. Een volledig zelfstandige Palestijnse staat lijkt op dit moment dan ook ver uit zicht.

Abbas legde de schuld van de sterke toename van het geweld op de Westelijke Jordaanoever bij Israël. Hij riep op tot "de volledige beëindiging van Israëlische acties, die in strijd zijn met ondertekende overeenkomsten en het internationaal recht". De Palestijnen zijn er volgens hem klaar voor "om samen te werken met de Amerikaanse regering en de internationale gemeenschap om de politieke dialoog te herstellen om een einde te maken aan de Israëlische bezetting van het land van de staat Palestina".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.