Kinderburgemeester Roan Klaver: van voetbalveld naar raadszaal Koggenland

Burgemeester Monique Bonsen hangt bij haar ’collega’ Roan Klaver het ambtsketen goed.© Foto Marcel Rob

Ilse van der Woude
De Goorn

De 10-jarige Roan Klaver uit De Goorn verwisseld zijn voetbaltenue voor een ambtsketen. Hij is sinds kort de kinderburgemeester van gemeente Koggenland, en heeft al grote plannen staan.

Roan Klaver zit met zijn ambtsketen om, en een grote lach op zijn gezicht in de raadszaal van gemeente Koggenland. Het is de eerste vergadering van de kinderraad, en ze zijn druk in bespreking. Koningsdag, de verkiezingen, World Cleanup Day, het is zomaar een greep uit de passerende onderwerpen. „Burgemeester Roan Klaver, wil jij vragen of iemand nog punten heeft voor de vergadering?” zegt burgemeester Monique Bonsen met een glimlach.

(Tekst gaat door onder de foto)

Roan Klaver is de nieuwe kinderburgemeester van gemeente Koggenland.© foto Marcel Rob

Sinds 2021 heeft gemeente Koggenland een kindergemeenteraad, en een kinderburgemeester. Acht kinderen van verschillende basisscholen denken mee over actuele onderwerpen en bedenken hun eigen plannen. Zo leren ze hoe de democratie werkt en dat je met je eigen stem het verschil kan maken.

Speeltuin

De kersverse kinderburgemeester voor het jaar 2023 is Roan Klaver uit groep 7A van de Sprankeling in Avenhorn. Hij kijkt vol trots terug op zijn eerste optreden; voor de nieuwe speeltuin op het Tulpenhof telde hij de stemmen, zodat de wijk kon kiezen welke speeltuin er werd gebouwd. „ Ik vond dat heel erg leuk en bijzonder om te mogen doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Kinderburgemeester Roan Klaver en burgemeester Monique Bonsen.© foto Marcel Rob

Wanneer Roan zichzelf voorstelt, komen als eerste zijn grote hobby’s op tafel; YouTube-filmpjes maken, gamen en voetballen. „Ik voetbal elke dag met vrienden op het kunstgras in de Burghtlanden. Later wil ik graag profvoetballer worden”, zegt hij glunderend. Ook wil hij graag meer volgers op zijn YouTube-kanaal over games, waar hij nu 290 volgers heeft. Naast het vele voetballen en gamen heeft hij gelukkig wel tijd voor zijn ambitieuze plannen als kinderburgemeester.

Toekomst

De kinderraad is al druk bezig voor gemeente Koggenland. Roan licht een tipje van de sluier op over de plannen. „We willen spelletjesdagen houden voor ouderen, zodat ze niet zo eenzaam zijn. En we gaan een plan maken tegen pesten, iedereen moet zich veilig voelen op school.”

Daarnaast wil Roan, sportief als hij is, zich inzetten voor meer beweging en veiligheid. „ Ik wil graag dat de Ursemmerplas weer veilig zwemwater krijg en dat er een uitleenpunt komt voor fietshelmen bij de mountainbikebaan.”

Lees ook:Kinderburgemeester Koggenland voortvarend van start. Plan voor natuurspeeltuin ligt al op tafel

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.