HRW: Oekraïne moet gebruik verboden landmijnen onderzoeken

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne moet de inzet van verboden landmijnen door het eigen leger gaan onderzoeken, stelt Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie heeft meerdere gevallen gedocumenteerd waarin raketten die landmijnen droegen het door Rusland bezette gebied werden ingeschoten.

"Oekraïense troepen lijken op grote schaal landmijnen te hebben verspreid in het gebied rond Izjoem, waarbij burgerslachtoffers zijn gevallen en die een doorlopend risico vormen", zegt Steve Goose van HRW. "Russische troepen hebben herhaaldelijk antipersoonsmijnen gebruikt en wreedheden begaan in het hele land, maar dit rechtvaardigt het Oekraïense gebruik van deze verboden wapens niet."

De mensenrechtenorganisatie zegt dat de antipersoonsmijnen rond de stad Izjoem zeker elf burgerslachtoffers hebben gemaakt. Het Russische leger wist de stad in het oosten van Oekraïne begin april in te nemen en volledige controle uit te voeren tot Oekraïense troepen begin september een tegenoffensief begonnen. De mijnen zijn aangetroffen rond gebieden waar Russische troepen waren gestationeerd, wat doet vermoeden dat deze het doelwit waren.

Verdrag van Ottawa

Oekraïne heeft het verdrag van Ottawa getekend, dat het gebruik, de productie en opslag van antipersoonsmijnen verbiedt. Rusland heeft zich niet aangesloten bij dit verdrag. HRW wijst erop dat het gebruik van de antipersoonsmijnen ook in strijd is met het internationaal oorlogsrecht, omdat met deze wapens geen onderscheid wordt gemaakt tussen soldaten en burgers. Bovendien bemoeilijken niet-opgeruimde landmijnen de levering van humanitaire hulp en kan het landbouwactiviteiten verhinderen.

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog antipersoonsmijnen ingezet in meerdere regio's in Oekraïne. HRW schreef hier eerder al drie rapporten over.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.