Yoeri Havik en Lynn Snel sportman en sportvrouw van 2022 in Zaanstad; Mick van den Bree sleept voor ZV De Zaan de prijs voor beste coach en sportploeg in de wacht

Alle prijswinnaars (of hun vertegenwoordigers) van de Zaanse sportverkiezing bij elkaar.© Foto’s Ronald Goedheer

Richard Walraven
Zaandam

Lynn Snel en Yoeri Havik zijn sportvrouw en sportman van het jaar in Zaanstad. ’Grootverdiener’ tijdens de sportverkiezing in het Zaantheater was echter Mick van den Bree. Hij werd niet alleen sportcoach maar mocht als (oud-)speler van De Zaan ook de prijs voor beste sportploeg in ontvangst nemen.

Dat Zaanstad een sportverkiezing heeft, een avond om de topsporters in de schijnwerpers te zetten, is een goede zaak. Daar was iedereen in het Zaantheater het mandag wel over eens. En dat er met Yoeri Havik, wereldkampioen wielrennen op de puntenkoers en madison, en Nederlands kampioen karate Lynn Snel winnaars van kaliber waren, deed ook al deugd.

Enige smetje op de kampioenenparade was het ontbreken van veel hoofdrolspelers. Havik zat nog in het vliegtuig terug van de zesdaagse in Berlijn, meldde zijn vader op het podium. De waterpoloërs van De Zaan gaven de voorkeur aan een training in De Slag en de genomineerden Anouk Haars en Bente Rogge waren op stage met de nationale ploeg. Het ontbreken van Lynn Snel had echter een treurige oorzaak. Ze is tijdens wedstrijden in Caïro geblesseerd geraakt en lag met knieletsel in het ziekenhuis.

Presentator Patrick Schoofs ondervraagt Lyna Achghouyab (witte trui), die Lynn Snel vervangt.

En dus nam de piepjonge Lyna Achghouyab - lid van dezelfde karateclub en zusje van de voor sporttalent genomineerde Samy - de honneurs waar. Namens Bente Rogge deed haar coach en vriend Mick van den Bree dat. De waterpoloër was overigens niet van het podium te slaan. Waar vriendin Bente net naast de hoofdprijs greep, was het voor Van den Bree als coach wel raak. Bij de sportploegen kon hij twee ploegen vertegenwoordigen. Het werden de mannen van De Zaan, die dankzij het winnen van de nationale waterpolobeker werden verkozen.

Mick van den Bree (links) neemt de prijs voor beste sportploeg in ontvangst.© Foto Ronald Goedheer

,,Tof dat deze avond georganiseerd wordt, alleen jammer dat niet iedereen erbij kon zijn. Dat is toch lastig te regelen kennelijk. Maar dit is goed voor Zaanstad en de genomineerden. Al had ik de prijs voor beste coach liever volgend jaar pas gehad, als we met De Zaan alles hebben gewonnen’’, aldus Van den Bree. Dat hij voor vriendin Rogge geen trofee mee naar huid kon nemen? Daar kon hij wel om lachen. ,,Nou kan ik als haar coach zeggen dat ze nog beter haar best moet doen.’’

Een dansgroep van Juvat Westendorp verzorgde een bijzonder optreden voor de Zaanse topsporters en hun aanhang.© Foto Ronald Goedheer

Synchroonzwemster Marloes Steenbeek werd gekozen tot sporttalent en Sander Koomen (triatlon) was de beste paralympische sporter.

Stadsdichter Lisa van Tongeren vatte de hele sportverkiezing nog eens op artistieke wijze samen.© Foto Ronald Goedheer

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen