Oudste nog varende schip staat centraal bij eerste van serie lezingen Langedijk Waterrijk

De oudste nog varende ’Langedijker’.© Foto aangeleverd

Roel van Leeuwen
Broek op Langedijk

De geschiedenis van het ’Langedijker schip’ staat op 10 februari centraal bij de eerste van een serie lezingen van de stichting Langedijker Waterrijk.

Op 16 januari 1893 werd in Leiderdorp het contact getekend voor ’eene nieuw te maken ijzeren Langendijker’ die in mei van dat jaar klaar was. Het is dus 130 jaar geleden dat het schip in aanbouw was.

Het gaat om het oudste nog varende Langedijker schip dat tegenwoordig eigendom is van Nico Vader van de Museale Schuitenhelling. Tijdens de lezing, die financieel mogelijk is gemaakt door de stichting Lief Langedijk, gaat Vader in op de geschiedenis van het schip.

Zo werd het schip vanuit Kolhorn gebruikt voor de ansjovisvisserij, maar ook voor de aanleg van de Wieringermeer en de Afsluitdijk. „We laten allemaal foto’s en filmbeelden zien”, aldus Vader die zijn verhaal laat beginnen bij een jonge tuinderszoon uit Waarland die schippersknecht wordt bij een Langedijker damschuitvisser en die vervolgens verliefd wordt op de dochter van zijn baas.

Het is de bedoeling dat Langedijk Waterrijk de komende tijd meerdere lezingen gaat houden over allerlei onderwerpen om kennis over te brengen op een jonger publiek. „Het kan bijvoorbeeld gaan over cultuurhistorie, om vakkennis of over het oude Geestmerambacht”, zegt Vader.

De lezing op 10 februari begint om 20 uur en wordt gehouden in het gebouw van Stichting Veldzorg Oosterdel aan de Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk. De toegang is gratis.

Aanmelden via varenderfgoed@langedijkwaterrijk.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.