Kleine miljoen euro naar fietsstraten in Muiden en Hilversum. Provincie Noord-Holland investeert dit jaar 14 miljoen in lokale verkeersprojecten

De doorfietsroute in Beverwijk, waaraan de provincie in 2020 meebetaalde.© foto provincie Noord-Holland

Eddie de Paepe
Hilversum

De provincie Noord-Holland investeert dit jaar 14 miljoen euro in lokale verkeersprojecten die zorgen voor veiligere wegen en betere fietspaden. Vorig jaar kregen Hilversum en Gooise Meren op die manier 825.000 subsidie voor twee projecten.

De provincie werkt niet alleen aan de veiligheid van de eigen provinciale wegen, maar stelt jaarlijks ook een subsidiepot beschikbaar voor het verbeteren van lokale wegen en fietspaden. Dit jaar is in totaal 14 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van wegen en fietspaden door gemeenten, waterschappen en andere wegbeheerders in de provincie. ,,Verkeersveiligheid heeft continu onze aandacht, want elk verkeersslachtoffer is er één te veel”, licht gedeputeerde Jeroen Olthof toe. ,,De provincie ondersteunt daarom ook in 2023 lokale projecten die de wegen verkeersveiliger maken en de regionale bereikbaarheid voor fietsers verbeteren.”

Nul slachtoffers

De provincie streeft naar nul verkeersslachtoffers in 2050. De meeste ongelukken gebeuren op lokale wegen en fietspaden. Ook wil de provincie de bereikbaarheid van de Noord-Hollandse regio’s met de fiets flink verbeteren. De subsidieregeling kleine infrastructuur is daarom ook bedoeld voor het opwaarderen van regionale fietspaden en het aanleggen van comfortabele en veilige doorfietsroutes.

Muiden

Vorig jaar is ruim 640.000 euro toegekend aan de gemeente Gooise Meren, onder andere voor het realiseren van een fietsstraat in Muiden op de doorfietsroute van Amsterdam naar Almere en Hilversum. Op de Amsterdamsestraatweg tussen de oude vesting van Muiden en de Maxisweg wordt de weg veilig ingericht als een fietsstraat. De bus gaat ook weer gebruik maken van deze weg na de herinrichting. Daarmee wordt de bereikbaarheid van de vele nieuwe woningen die gebouwd worden in Muiden flink verbeterd.

De gemeente Hilversum kreeg vorig jaar een kleine 185.000 euro subsidie voor de herinrichting van het noordelijk deel van de Schuttersweg (fietsstraat en parkeervakken).

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen