Zr.Ms. Makkum op weg naar zuidelijke wateren voor het vernietigen van mijnen. Zusterschip vertrekt later naar noorden om explosieven te ruimen

© Foto Defensie

Casper Duin
Den Helder

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum is afgelopen weekeinde vanuit Den Helder vertrokken om aan te sluiten bij een van de NAVO-vlootverbanden. Het schip is onderweg naar de zuidelijke wateren.

Zr.Ms. Makkum voegt zich aldaar bij de zogeheten Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2), dat opereert in en rond de Middellandse Zee. Met het eskader neemt de Makkum er ook deel aan maritieme veiligheidspatrouilles. In de Adriatische Zee draait het vooral om het vernietigen van mijnen. Die liggen daar als gevolg van recente conflicten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zusterschip Zr.Ms. Schiedam vertrekt deze week vanuit het Belgische Zeebrugge naar het noorden om zich aan te sluiten bij SNMCMG1. Ook zij houden zich, net als de Makkum, de komende drie maanden onder meer bezig met het ruimen van explosieven. In het geval van Zr.Ms. Schiedam gebeurt dat vooral in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Daar liggen nog steeds mijnen en andere projectielen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze leveren een gevaar op voor scheepvaart en visserij.

© Foto Defensie

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.