Comeniusprijs 2023 naar Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. ’Boegbeeld van humanitaire hulpverlening’

Tineke Ceelen.© Foto Jan H. Landsaat

Van onze verslaggever
Naarden

De Comeniusprijs 2023 gaat naar Tineke Ceelen (1963) van Stichting Vluchteling in Den Haag. Ze ontvangt de onderscheiding zaterdag 18 maart - Comeniusdag - in de Grote Kerk van Naarden. Dat heeft de jury bekendgemaakt.

De jury roemt het belangwekkende werk dat onder leiding van Tineke Ceelen wordt gedaan: hulp aan mensen op de vlucht, waar ook ter wereld. Zij is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling in Den Haag.

Uit het juryrapport: ’Tineke Ceelen geeft in daad en woord gepassioneerd leiding aan de steun die nodig is voor de opvang van vluchtelingen wereldwijd. Bij acute nood biedt Stichting Vluchteling, voornamelijk gefinancierd met vrijwillige donaties, levensreddende hulp aan mensen die het slachtoffer zijn van conflicten, geweld of natuurrampen. Eveneens wordt ondersteuning geboden bij het vinden van structurele oplossingen, zodat mensen op eigen kracht hun toekomst kunnen verbeteren. Tineke Ceelen is nu al twintig jaar de drijvende kracht achter deze activiteiten en reist daarvoor zelf ook naar de crisisgebieden, het meest recent naar Oekraïne. Zij is een boegbeeld van humanitaire hulpverlening en communiceert regelmatig over het belang daarvan in de media. Haar werk sluit aan bij het thema van de Comeniusdag 2023: Migratie en Acceptatie: het Vluchtelingenvraagstuk en eveneens bij het werk van Comenius, die zelf als vluchteling naar Nederland kwam.’

Robbert Dijkgraaf

De Comeniusprijs wordt sinds 2012 uitgereikt. Eerder wonnen onder anderen Robbert Dijkgraaf, Paul Schnabel, Geert Mak, Beatrice de Graaf en Herman Tjeenk Willink de Comeniusprijs.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen