Acht toneelgroepen op het podium bij Eenakter Festival Baarn. ’Het gaat wel echt om de sfeer’

De winnaars van de vorige editie.

Annelies van Swet
Baarn

Heeft zakenman Donald in ’Tussen de happen door’ van toneelgroep Karakter een affaire gehad? En hoe krijgt Oscar uit de eenakter ’Peptalk’ van TG MUD Amsterdam zijn moeder de deur uit? Het zijn brandende vragen die beantwoord worden tijdens de 36e editie van het Eenakter Festival, vrijdag 3 en zaterdag 4 februari in Theater de Speeldoos.

Het thema van dit jaar is ’verborgen verleden’. Acht toneelverenigingen uit de regio doen mee, verdeeld over twee avonden. Het festival wordt al decennia georganiseerd door toneelgroep Karakter uit Baarn. Zij organiseren het Eenakter Festival met het doel om te genieten van het toneel uit de regio.

„Het festival is opgericht omdat Karakter altijd in het voor- en najaar voorstellingen deed en het behoefte had aan een ander soort voorstelling”, legt Kevin van den Berg, voorzitter van Toneelgroep Karakter, uit. „Het toenmalige team van Karakter is toen op het idee van een Eenakter Festival gekomen en leek het leuk om dit met andere groepen te doen. Een eenakter is een voorstelling bij ons tussen de 25 en 35 minuten en vindt meestal plaats op één locatie en binnen één tijdsperiode. Het is een rond verhaal.”

Programma

Vrijdag speelt toneelvereniging Steeds Beter ’Een modern sprookje!’, gevolgd door De Rederijkers Amersfoort met ’Nadien’ en Tovedem met ’Niet...? Nu even wel!’. Deze eerste dag wordt afgesloten door TG MUD Amsterdam met ’Peptalk’.

Zaterdag is de beurt aan Toneelgroep Karakter met ’Tussen de happen door’ en Nieuwe Theatergroep Amersfoort met ’Het aanzoek’. Toneelgroep ARTI vertolkt de eenakter ’Feestje’ en Theatergroep Fusie is als laatste met ’Memories’.

Één van de felbegeerde prijzen.

Afsluitend worden de winnaars uitgekozen. De jury bestaat uit cabaretier Musa, acteur Fred Butter en artiestenmanager Anke Taverne. „Het is een onafhankelijke jury met veel ervaring.”

Er zijn drie prijzen te verdelen, die voor de ’beste acteerprestatie’, de ’beste regie’ en de ’beste voorstelling’. „Het is geen snoeiharde competitie, het gaat wel echt heel erg om de sfeer. Soms win je wel en soms win je niet.”, licht Kevin toe.

Kaarten zijn verkrijgbaar via Theater de Speeldoos. Meer informatie over het festival: https://www.toneelgroepkarakter.nl/eenakterfestival-2023/

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen