SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op, Tess is te zwak om zelfstandig te kunnen zwemmen

Tess heeft continue ondersteuning in het water nodig omdat ze te zwak is om volledig zelfstandig te zwemmen.© Aangeleverde foto

Lydia Jasper
Anna Paulowna

Een levende bruinvis op het strand, dan is er sprake van een noodsituatie en komen er direct hulpverleners in actie. Maandag, eind van de ochtend, ontving Ecomare een melding dat er een bruinvis bij Paal 9 lag op Texel, dus rukte de opvang uit met de speciale bruinvisbrancard in de auto.

Tegelijkertijd sprongen medewerkers van SOS Dolfijn in Anna Paulowna in de dolfijnambulance. De bruinvis is in Den Helder aan het SOS Dolfijn team overgedragen.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen; als er een op het droge ligt, is er altijd iets mis. Sinds vorig jaar beschikt SOS Dolfijn weer over een volledig ingerichte opvang voor deze dieren op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. De bruinvis die maandag op Texel strandde is de eerste die er verzorgd gaat worden.

Het transport van de bruinvis naar Anna Paulowna nam niet zoveel tijd in beslag, maar toch moest het dier tijdens de rit constant nat gehouden worden. Een bruinvis op het droge wordt namelijk al snel te warm. Door hem steeds te overgieten met water, wordt dat voorkomen. Het was een race tegen de klok om de boot te halen maar de veerdienst TESO was zo begripvol om even een paar minuutjes op het team van Ecomare te wachten.

Ontsteking

De eerste dagen van behandeling zijn altijd spannend. De bloedwaarden tonen aan de het diertje een ontsteking heeft. Ook is haar ademhaling hoog en vermoedelijk kampt ze met een longontsteking. De bruinvis is een jong vrouwtje en is door haar verzorgers Tess genoemd. Momenteel heeft Tess continue ondersteuning in het water nodig omdat ze te zwak is om volledig zelfstandig te zwemmen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.