Criminelen probeerden voet aan de grond te krijgen in het buitengebied van Den Helder

De politie ontdekt en ontmantelt regelmatig hennepkwekerijen.© archieffoto

Delano Weltevreden
Den Helder

Criminelen en verdachte personen hebben geprobeerd eigenaren van bedrijfslocaties en schuren in het buitengebied van Den Helder te strikken voor hun onfrisse praktijken. Dat hebben diverse betrokkenen verteld aan controleurs van onder andere de gemeente, politie en douane.

De gemeente Den Helder heeft in samenwerking met vertegenwoordigers van politie, douane, Omgevingsdienst, Veiligheidsregio en netbeheerder Liander controles uitgevoerd in het buitengebied van Den Helder. Er zijn tientallen bedrijfslocaties en grote erven (met schuren) bezocht. De controleurs wilden zicht krijgen op de situatie ter plaatse, informatie delen en waar nodig optreden als er sprake was van misstanden.

Bij de actie is enerzijds gecontroleerd op het naleven van wet- en regelgeving. Zo is gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan, en of de bouw- en milieuwetgeving wordt nageleefd. Panden zijn ook onderzocht op activiteiten, zoals illegale bewoning, voertuigcriminaliteit (bijvoorbeeld het stallen van gestolen caravans/campers en boten), milieudelicten en drugsdelicten. De veiligheidsregio verrichtte controles op het veilig gebruik van de panden, zoals brandpreventie.

Preventief

De actie was daarnaast preventief van aard. In buitengebieden is doorgaans minder sociaal toezicht. Landelijk zijn diverse personen in buitengebieden door criminelen benaderd met de vraag of zij hun schuur (of een deel daarvan) willen verhuren. Vaak staat daar een aantrekkelijke huursom tegenover. Echter, nadat men eenmaal ’ja’ heeft gezegd, is er moeilijk een weg terug. Zij zijn chantabel en worden, vaak onbedoeld, onderdeel van en een crimineel web.

Een deel van de Helderse betrokkenen gaf aan wel eens te zijn benaderd door criminelen of personen bij wie zij een onderbuikgevoel hadden. Zij vonden de actie dus een goede zaak.

Bij de controle zijn enkele misstanden boven water gekomen, zoals een tekortkoming bij een mestopslaglocatie, een illegaal gebouwde loods en een illegale aftakking van stroom. Daarnaast zijn er kleinere zaken waargenomen, zoals het ontbreken of onvoldoende functioneren van rookmelders. De maatregelen lopen uiteen van een boete en een terugvordering tot waarschuwingen en herstelmogelijkheden.

Vermoedens van illegale activiteiten kunnen telefonisch worden gemeld bij de politie: 0900-8844. Wie het liever anoniem doet, kan contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Ook bij de gemeente kunnen signalen van illegale activiteiten worden gemeld via telefoon 14 0223 of door het contactformulier op de website anoniem in te vullen: www.denhelder.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.