Blinken maant Israëli's en Palestijnen tot kalmte

ANP Producties | Bron: ANP
Tel Aviv

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken roept Israëli's en Palestijnen na een aantal gewelddadige incidenten op geen olie op het vuur te gooien. Bij aankomst in Tel Aviv maande de bewindsman beide partijen de spanningen niet aan te wakkeren.

"Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om stappen te ondernemen om de spanningen te laten afnemen in plaats van ze op te blazen", zei Blinken. Hij spreekt later op de dag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dinsdag is hij in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Israël maakte afgelopen weekend bekend meer wapenvergunningen af te gaan geven aan burgers na een schietpartij in Oost-Jeruzalem waarbij een Palestijn zeven mensen doodde die een synagoge verlieten. De regering stemde in met een serie maatregelen, waaronder het straffen van de families van daders en het slopen van hun huizen. Blinken veroordeelde de aanslag opnieuw, en voegde daaraan toe dat vergelding tegen burgers nooit is gerechtvaardigd.

Jenin

De onrust ontstond vorige week toen het Israëlische leger een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever aanviel, waarbij negen Palestijnen omkwamen. Daarop werden raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook, die Israël beantwoordde met luchtaanvallen.

Zaterdag gingen opnieuw tienduizenden mensen in onder meer Tel Aviv en Jeruzalem de straat op om te demonstreren tegen de onlangs aangetreden uiterst rechtse regering.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.