Rode Kruis Ziekenhuis start met speciaal opvangteam voor kwetsbare ouderen. ’In het jaar 2040 veel meer tachtigplussers op Spoedeisende Hulp’
Het RKZ verwacht net als andere ziekenhuizen op de Spoedeisende Hulp een steeds grotere toeloop van ouderen.© archieffoto Ronald Goedheer
Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een proef in gang gezet om de opvang van kwetsbare ouderen op de afdeling Spoedeisende Hulp verder te verbeteren. Een speciaal team zal zich - als dat nodig is - bijvoorbeeld ontfermen over verwarde patiënten die na een valpartij bij het RKZ binnenkomen. Dat meldt het ziekenhuis in de eigen huis-aan-huiskrant ’Voor U’.
Met deze pilot anticipeert het Rode Kruis Ziekenhuis onder meer op een berekening waaruit duidelijk wordt dat er in het jaar 2040 ruim twee keer zoveel patiënten van 80 jaar en ouder op de Spoedeisende Hulp belanden als in 2018, verduidelijkt geriater Janneke Duits van het RKZ.
Avonduren
Hoewel uit data blijkt dat de meeste ouderen in de middag en vroege avond op de Spoedeisende Hulp belanden, zal het zogenoemde GEM (Geriatric Emergency Medicine)-team gedurende de pilot vooralsnog alleen tijdens ’kantooruren’ in actie komen. Duits: „Misschien gaan we in de toekomst ook in de avond werken, maar dat moet wel haalbaar zijn met personeel.”
Arts en ouderenzorgspecialiste Duits en haar directe collega’s in het Rode Kruis Ziekenhuis zien naast hun gewone werk per dag gemiddeld vier patiënten op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). „Wij wilden als geriaters al langer op de SEH aanwezig zijn. Vóór de start van het GEM-team werden we bij oudere patiënten later in het traject opgeroepen. Dan liepen wij soms achter de feiten aan. We missen nu veel minder.”
Koorts
Niet alleen het RKZ, ook ziekenhuizen elders besteden steeds meer aandacht aan ouderen in de spoedeisende zorg. Dat is zeker geen overbodige luxe. Duits: „Bij ouderen gaat het er medisch gezien anders aan toe dan bij jongere patiënten. Ze hebben bij infecties bijvoorbeeld geen koorts, maar kunnen vallen of verward raken. Ook een bloeddruk die normaal lijkt, kan bij een oudere patiënt helemaal niet normaal zijn. Je moet anders naar bepaalde dingen kijken om alle problemen goed te kunnen zien.”
Volgens Duits is het GEM-team een aanwinst. „Een groot voordeel van het werken op de Spoedeisende Hulp is, dat naasten van oudere patiënten het beeld dat wij krijgen kunnen bevestigen of bijstellen. Een verward iemand herinnert zich bijvoorbeeld niet altijd meer dat hij of zij is gevallen. Een partner of kind weet dat vaak wel.”
Contact
De zorg voor ouderen op de Spoedeisende Hulp-afdeling van het RKZ is sowieso goed geregeld, benadrukt het ziekenhuis. Duits: „De SEH kan 24 uur per dag en zeven dagen per week bellen met de dienstdoende geriater. Wij ondersteunen de afdeling dan op afstand. En als iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen, zien we die patiënt sowieso de dag daarna.”
Duits vervolgt: „Het staat vast dat er steeds meer oudere patiënten komen. Een goede voorbereiding op de opvang van deze stroom patiënten is volgens mij voor alle ziekenhuizen nuttig. Door de problemen van deze ouderen goed in kaart te brengen, hopen wij dat ze minder lang en vaak op de SEH en in het ziekenhuis hoeven te liggen.”