Isabelle van Keulen brengt in Kortenhoef première compositie van Micha Hamel. ’Hij kent mijn manier van spelen’
Isabelle van Keulen.© Foto Marco Borggreve
Isabelle van Keulen is geen onbekende voor het publiek. Naast haar activiteiten als violiste is zij jurylid in het AvroTros-programma ’Maestro’, waarin bekende Nederlanders een orkest dirigeren. Samen met de Servische pianist Aleksandar Madžar geeft ze donderdag 2 februari een concert in het Oude Kerkje in Kortenhoef.
De violiste heeft al een paar maal eerder in Kortenhoef geconcerteerd. „Deze keer speel ik met Aleksandar Madžar die ik al heel lang ken. Hij is een fantastische kamermuziekpartner die enorm de ’diepte’ van een muziekstuk in gaat. Op repetities overleggen we altijd op een plezierige manier hoe we een stuk aanpakken.”
„Muziek vat ik op als een taal en elke componist heeft zijn eigen taal. Het is een communicatiemiddel, waarbij wij als uitvoerend musici tussen componist en publiek staan. We hebben een verantwoordelijke rol om naar eer en geweten de bedoeling van de componist over te brengen. Als je je publiek emotioneel wilt beroeren, moet je zelf al door die fase heen zijn. Je moet eerst zelf van de muziek genieten en deze je eigen maken. Maar op het podium moet het publiek ervan genieten.”
Zangerig
Het concert in Kortenhoef biedt de wereldpremière van een nieuwe compositie van Micha Hamel, ’Dass mir das Wollen der Musik nie vergehe’. Hij schreef het eind 2022 in opdracht van Isabelle van Keulen. De twee kennen elkaar van hun conservatoriumtijd in Den Haag. Hamel werkt ook mee aan ’Maestro’ als coach.
Van Keulen: „Ik heb hem gepolst of hij een stuk voor me wilde componeren. Hij vond het een goed idee. Hij kent mijn manier van spelen. Voor viool klinkt het meestal het beste als het een beetje lyrisch, zangerig is. Zijn stuk geeft de snelheid van ons bestaan weer, met snelle wisselingen van karakter springt het van de hak op de tak, soms vervreemdend en soms tonaal genieten. Hij noemt het zelf ’een mozaïek van ongelijksoortige, afzonderlijke elementen, een muzikaal betoog dat steeds maar onderbroken wordt, opnieuw begint, en zichzelf nauwelijks herinnert’.”
Feestje
„Het is leuk om een stuk in te studeren en de componist te kunnen vragen naar zijn zijn bedoeling met het stuk en zijn mening over de uitvoering. Het wordt in Kortenhoef vast een klein feestje, ik hoop dat Micha komt luisteren.”
„Voor de andere stukken op het programma hebben Aleksandar en ik gezocht naar sonates die niet zo vaak gespeeld worden. Het worden sonates voor viool en piano van Mozart en Turina, en de ’Sonate in Es-groot’ van Richard Strauss, een groot romantisch werk met een prachtig langzaam deel.”
Concert op donderdag 2 februari, 20.15 uur. Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef. Info: www.kunstaandedijk.nl.