Burgemeester Wienen ontvangt Iraanse gemeenschap van Haarlem

Tim Engelbart
Haarlem

Vrijdagavond heeft burgemeester Jos Wienen van Haarlem meer dan een uur gesproken met vertegenwoordigers van de Iraanse gemeenschap, en raadsleden Palwasha Hamzad (GroenLinks) en Matin Abbasi (PvdA). Die laatste is zelf als kind gevlucht afkomstig uit Iran.

De bijeenkomst was een initiatief van Abbasi, die afgelopen oktober aan het begin van de grote demonstraties in Iran wilde weten wat Haarlem gaat doen om de voor vrijheid demonstrerende inwoners te kunnen steunen. Het prikken van een datum heeft enige tijd op zich laten wachten, onder meer omdat het lastiger bleek dan verwacht om enkele vertegenwoordigers te kunnen vinden.

Tijdens de bijeenkomst gingen de aanwezigen in op hun ervaringen in het land, en hun gevoel bij de demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvinden in Iran. Wienen heeft de aanwezigen bedankt voor hun komst, en ze verteld dankzij hen een completer beeld te hebben van de situatie. Hij zegt niet persoonlijk voor verandering in Iran te kunnen zorgen, maar het thema wel op de agenda te houden in discussies met het kabinet of andere burgemeesters.

Of en hoe Haarlem nog een publiek statement als steun voor de Iraanse demonstranten, weet Wienen nog niet exact. Het stadhuis is beschermd stadsgezicht en kan niet zomaar gebruikt worden voor allerlei uitingen.

Abbasi reageerde na afloop opgetogen dat dit gesprek heeft plaatsgevonden. „Ik ging met een positief gevoel naar huis”, vertelde hij.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen