Losloopveldje voor honden in Purmerendse wijk Weidevenne kan worden aangelegd: geen beschermde diersoorten in de buurt

Het hondenuitrendveld in Weidevenne kan er komen (foto ter illustratie).© Archieffoto Nick Maarsen

Van onze verslaggever
Purmerend

Het uitrenveld voor honden bij de Laan der Continenten in Purmerendse wijk Weidevenne wordt eindelijk aangelegd. Het college besloot in juni 2020 al dat het veld zou worden aangelegd, maar er moest nog worden onderzocht of er geen beschermde diersoorten in het gebied zaten. Dat is nu gebeurd, en die zitten er niet.

Purmerend kent al enkele uitloopvelden voor honden: honden kunnen loslopen in een omheind gebied, waar wel een opruimplicht geldt voor de baasjes. Daarom staan er hondenpoepbakken op het veld die de gemeente wekelijks leegt. Na het besluit in 2020 moest nog wel onderzocht worden of er vleermuizen en kleine marterachtigen in het gebied zitten. Dat gebeurde in maart 2022.

,,In eerste instantie konden we niet uitsluiten dat er vleermuizen en kleine marterachtigen in het gebied zijn’’, aldus de gemeente in een brief aan omwonenden. ,,Daarom is er een nader onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat in het gebied geen vaste verblijfplaatsen van zowel vleermuizen als kleine marterachtigen aanwezig zijn.’’ Ook het groen dat moet worden weggehaald om ruimte te maken voor het veld , geldt niet als ’essentieel leefgebied voor beide soortgroepen’.

De gemeente plaatst een voetgangersbrug bij het appartementencomplex aan de Barbadosstraat om het hondenuitrenveld bereikbaar te maken. ,,Vanaf de voetgangersbrug maken we een half verhard pad richting het uitrenveld. Een aantal struiken moeten we hiervoor verwijderen. Daarnaast moeten we enkele bomen kappen (...). ,,Om het zicht vanuit het appartementencomplex op het uitrenveld en de Laan der Continenten te verminderen, plaatsen we tussen het nieuwe pad en de watergang enkele bomen.’’

Het terrein wordt voorzien van een hek van 1,80 meter hoog, en er komt een afscheiding van hout die behalve als afscheiding voor de honden ook dient om ruimte te bieden aan insecten, kleine zoogdieren en vogels. De eerste werkzaamheden - het verwijderen van de bomen en struiken en het plaatsen van de takkenril - kunnen, afhankelijk van het weer, in februari van start gaan. Alleen het plaatsen van de brug en de overige voorzieningen, zoals het hekwerk, zijn nog onzeker. ,,We weten nu nog niet wanneer verschillende materialen geleverd kunnen worden’’, aldus de gemeente.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.