’West-Fries weet graag wat te verwachten’, merkt Theaterkerk Wadway door Nationaal Theaterweekend

Viktor Griffioen in Theaterkerk Wadway.© Foto Annette Vlaar

Annette Vlaar
Wadway

Kaarten reserveren voor een theatervoorstelling zonder te weten wat je gaat zien, voor een entreeprijs van een tientje, is het concept van het Nationaal Theaterweekend.

Theaterkerk Wadway had in dit kader twee shows geprogrammeerd. Die werden goed bezocht, aldus bestuurslid Koos Blauw. Toch lijkt het verrassingselement daar nauwelijks een rol in te spelen. „De West-Fries wil vooraf graag weten wat hij kan verwachten.”

Zaterdagavond bracht Viktor Griffioen zijn muziekvoorstelling ’Cash, seven songs for Johnny’. Afgewisseld met vertellingen bracht de singer-songwriter op een prachtige manier zelfgeschreven nummers in de stijl van Cash. De theaterkerk besloot in december het verrassingselement uit de programmering te halen en de komst van Griffioen bekend te maken. „Daarna ging het lopen met de kaartverkoop”, zegt Blauw.

Ook Nel Hopman uit Wognum en Cor Rombout uit Haarlem reserveerden pas na de bekendmaking. „Oh, is het Nationaal Theaterweekend? Dat wisten we niet. Wij houden van Johnny Cash, daarom zijn we hier.”

Willem Dol uit Ursem is er met zijn zus Willy. Ook hij reserveerde pas twee weken geleden. De voormalig eigenaar van Café Dollenburg in De Goorn gaat regelmatig naar een concert. „Wij zijn fans van dit genre en hebben daarom gereserveerd.”

De zussen Ingrid en Astrid Merkx uit Heerhugowaard zijn gericht naar Wadway gekomen voor de Cashmuziek. Ingrid zegt: „Het valt ons op dat er weinig jongeren zijn in de theaters. Misschien moet het Theaterweekend zich daar iets meer op richten.”

Harry Zuurbier is er met vrienden. „Wij gaan gewoon af en toe op stap en een bezoek aan het theaterkerkje in Wadway ligt voor de hand. Het is dichtbij, je komt er vaak dorpsgenoten tegen”, aldus de Wognummer. „Het is een mooie vervanging van het sinds vorig jaar gesloten dorpshuis De Vriendschap”, vult zijn maat Goos Blauw aan. „Dat is een bijkomende reden om hierheen te gaan. Zo houden we de leefbaarheid van het dorp in stand.”

Theaterkerk Wadway is vorig jaar verbouwd en heeft een nieuwe vleugel gekregen met royale ruimte voor horeca. Dat de kerk tevens de functie van dorpshuis heeft overgenomen, verheugt Koos Blauw bijzonder. „Het is nu niet alleen een theater, wij bieden ook onderdak aan diverse dorpsverenigingen. Of we volgend jaar weer meedoen aan het Theaterweekend? Zeker, het blijft een goed initiatief en het past bij ons. Wij zijn toch een beetje de kraamkamer van opkomende artiesten.”

Theater

Voorstelling in het kader van het Nationaal Theaterweekend. Bijgewoond op zaterdagavond in Theaterkerk Wadway.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen