KZ klimt naar vierde plek, Koger korfballers komen in eigen huis tegen Blauw Wit nauwelijks in de problemen

Marijn van den Goorbergh was met zes treffers topscorer aan de kant van KZ.© Foto Ronald Goedheer

Manon Kentie
Koog aan de Zaan

KZ was zaterdagavond in een goedgevulde sporthal De Koogin het duel met Blauw Wit duidelijk de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Tim Bakker trakteerde het uitzinnige publiek op 25-18 overwinning.

KZ klom dankzij de zege op Blauw Wit en de nederlaag van LDODK tegen DVO naar de vierde plek en heeft daarmee virtueel een ticket voor de playoffs in handen.

Na afloop van het duel tegen Blauw Wit bedankten de korfballers van KZ gelijk de harde kern die in een hoek van de zaal was geposteerd. Vanaf de allereerste minuut hadden deze supporters zich luidruchtig als negende man gepresenteerd. Zodra de Kogers de bal hadden veroverd werd er middels een drumsolo en de strijkreet ’retteketetteketet KZ’ de boel flink opgezweept. De sfeer zat er goed in en de ploeg van Bakker bleef de gehele wedstrijd goed in het zadel.

Verdedigend was het bij KZ goed in orde. De strijdlust was er, de focus ook. Aanvallend was het spel bij vlagen goed. KZ deelde al direct na het beginsignaal een tik uit aan Blauw Wit en bleef gedurende de gehele eerste helft vier à vijf treffers voorlopen op de Amsterdammers. Dat de verdediging van de Kogers goed op orde was werd onderstreept door de 11-6 ruststand.

Dipje

Direct na rust kampte KZ met een dipje. Met name aanvallend viel de ploeg van Bakker terug. Vooral het vak van aanvoerster Esther Cordus liet de aanhang in deze fase lange tijd wachten op een doelpunt. Er werden voldoende kansen gecreëerd, maar de schoten bleken keer op keer losse flodders.

Bij Blauw Wit keerde het geloof terug en de Amsterdammers verkleinden de achterstand naar drie treffers. Door doelpunten van Anouk Haars, Marijn van den Goorbergh en Matté Lipke maakte KZ echter snel een einde aan de hoop: 19-12.

De kaarten waren geschud en KZ speelde het duel frivool en rustig uit. Cordus was na afloop van het duel druk in gesprek met Van den Goorbergh en Bakker. De aanvoerster was blij met de overwinning, maar plaatste nog wel enkele kanttekeningen: ,,De punten zijn binnen en dat is mooi. Maar het ging moeizaam. Ik voelde dat er bij ons veel meer inzat. Dat is er niet helemaal uitgekomen. Ik heb geen moment gedacht dat we dit duel zouden verliezen. Het verschil ten opzichte van de afgelopen jaren is dat we nu goed kunnen omgaan met een dipje. We blijven veerkracht tonen. Vorig duel met Blauw Wit speelden we gelijk. Dat we nu winnen is onze verdienste, maar ik vond Blauw Wit vandaag ook minder goed spelen dan in het eerste duel.''

Volgende week treft KZ concurrent LDODK in Gorredijk. De Friezen gingen zaterdag onderuit tegen DVO, waardoor KZ met twaalf punten uit tien wedstrijden naar de vierde plaats steeg op de ranglijst. LDODK staat vijfde. ,,Het zegt allemaal niks’’, reageerde Bakker, toen hij met de stand geconfronteerd werd. ,,Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Nu hebben we een puntje meer dan de Friezen. Desalniettemin wordt het volgende week wel een belangrijk potje. Als we winnen delen we een mentale klap uit aan LDODK en staan drie punten voor op die ploeg. Ons doel blijft om bij de eerste vier ploegen te eindigen. Daar moeten we elke week opnieuw voor vechten.''

korfballeague

KZBlauw Wit25-18

Scores KZ: Van den Goorbergh 6, Haars 4, Boerhout 3, Hoorn 3, Out 3, Bakker 2, Schenk 2, Cordus en Lipke

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen