Politie Memphis heft unit op na fatale arrestatie

ANP Producties | Bron: ANP
Memphis

Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De unit ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van agenten dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.

In een verklaring stelt de politie tot de beslissing gekomen te zijn na gesprekken met de familie van Nichols, leiders uit de betrokken gemeenschappen en leden van de unit die niets met de fatale arrestatie te maken hadden. "De agenten die onderdeel uitmaken van de unit staan volledig achter deze stap. Nu de verschrikkelijke daden van een aantal leden Scorpion in een kwaad daglicht hebben gezet, is het noodzakelijk dat wij als het politiekorps van Memphis proactief handelen."

Vrijdagavond werden videobeelden vrijgegeven van de mishandeling van Nichols door vijf agenten. Dat gebeurde na een verkeerscontrole. Op de beelden is te zien dat Nichols, die zich niet verzette en herhaaldelijk om hulp riep, wordt geslagen, geschopt en met een wapenstok bewerkt. Hij overleed enkele dagen later. De vijf betrokken agenten, die ook zwart zijn, werden eerder ontslagen wegens excessief geweld en zijn donderdag aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling.

De beelden leidden tot ontzetting en demonstraties in meerdere steden in de VS. President Joe Biden liet weten dat hij "woedend en verdrietig" was na het zien van de beelden. Zowel de president als de familie van Nichols hebben opgeroepen tot vreedzame protesten. De verschillende demonstraties zijn zonder geweld verlopen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.