AZ in historisch spektakelstuk met tien doelpunten niet langs FC Utrecht

© ANP / ANP

Jeroen Haarsma
Alkmaar

Wat gebéúrt hier allemaal? Vol ongeloof keek iedereen in het stadion naar een waanzinnige editie van AZ-FC Utrecht. In een historisch spektakelstuk werd het 5-5.

AZ en FC Utrecht gingen zaterdagavond enorm tekeer in de eerste helft. Vanaf de eerste minuut was het tempo moordend en gebeurde er van alles. Met als resultaat dat er na 45 minuten spektakel een ruststand van 3-3 (!) op het scorebord stond.

De Utrechters startten uitstekend in Alkmaar. De Griekse spits Tasos Douvikas scoorde twee keer binnen een kwartier. De openingstreffer maakte hij uit een snelle omschakeling na een hoekschop van AZ.

Even later was Douvikas doeltreffend na gerotzooi bij AZ. Tijjani Reijnders verspeelde de bal op het middenveld, keeper Mathew Ryan redde in eerste instantie halfbakken, waarna de Griek de bal voor het inschieten had.

Ommekeer

Zo leek het een zware avond te worden voor de fans van AZ, die voorafgaand van de wedstrijd nog een uitbundige sfeeractie hielden. Maar daarna liet AZ zien waarom het dit seizoen een van de titelkandidaten is. Nu was het ’Alkmaars kwartiertje’ aangebroken: zo snel als Utrecht er twee maakte, scoorde AZ drie doelpunten.

(Tekst gaat door onder de foto)

© ANP / ANP

Maxim Dekker, de 18-jarige die een basisplaats kreeg van trainer Pascal Jansen, zorgde voor de 1-2. Daarna claimde de ándere Griekse spits op het veld, Vangelis Pavlidis, zijn rol in het spektakelstuk. Eerst schoot hij van dichtbij snoeihard via de lat binnen, drie minuten later ramde hij de bal met links langs Utrecht-doelman Vasilis Barkas.

Vijf minuten voor rust viel het zesde doelpunt van de eerste helft. Utrecht-aanvoerder en linksback Nick Viergever gleed tegen zijn oude club een voorzet binnen bij de tweede paal.

Op adem komen

Toen scheidsrechter Edwin van de Graaf het rustsignaal gaf, kregen de supporters eindelijk even tijd op adem te komen. Toen het fluitje klonk, stond Dekker al niet meer op het veld. De maker van het eerste AZ-doelpunt moest zich geblesseerd laten vervangen door Zinho Vanheusden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na zo’n eerste helft kan het na rust bijna alleen maar tegenvallen. Maar ook na rust vlogen beide teams elkaar te lijf. AZ-aanvaller Jens Odgaard miste het doel nét, waarna Douvikas aan de overkant wel doeltreffend was. De Griek stond zijn hattrick al te vieren door wild te schoppen tegen de reclameborden bij het uitvak, toen de gele letters op de grote borden in het stadion verschenen: VAR-check, buitenspel.

Tien minuten later stond Douvikas weer op dezelfde plek de 3-4 te vieren en nu telde het doelpunt wél. Een voorzet van rechts viel tussen Sugawara en Vanheusden in, de Griek wist er wel raad mee.

(Tekst gaat door onder de foto)

© ANP / ANP

Was de koek toen op? Welnee. Invaller Mees de Wit kreeg de bal van Reijnders en schoot met rechts raak in de korte hoek: 4-4. En toen waren er nog twintig minuten te gaan.

Het leek bijna een zekerheid dat er nog een negende – beslissende? – doelpunt zou vallen in het knotsgekke duel. En dat gebeurde ook. Ook Pavlidis kreeg zijn hattrick te pakken en schoot de 5-4 binnen. Dertig tellen later, jawel: 5-5. Sander van de Streek kopte de bal over de niet goed uit zijn doel komende Ryan.

Iedereen in het stadion had toen allang door dat hij of zij getuige was van een historische voetbalwedstrijd. Beide ploegen gingen op jacht naar het zesde doelpunt, maar dat viel niet na vier minuten blessuretijd. Zo eindigde een fantastische voetbalavond onbeslist en liet AZ, de nummer twee op de ranglijst, toch ook twee dure punten liggen in de strijd bovenin.

Lees ook: Historische 5-5 leidt vooral tot grote frustratie bij AZ: pupillenvoetbal op een ’crazy night’

AZ-FC Utrecht 5-5. 12. Douvikas 0-1, 16. Douvikas 0-2, 20. Dekker 1-2, 31. Pavlidis 2-2, 34. Pavlidis 3-2, 40. Viergever 3-3, 65. Douvikas 3-4, 70. De Wit 4-4, 79. Pavlidis 5-4, 80. Van de Streek 5-5.

AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Dekker (44. Vanheusden), Kerkez (60. De Wit); Reijnders, Mihailovic (60. Barasi), Clasie; Odgaard (89. Van Brederode), Pavlidis, Karlsson.

FC Utrecht: Barkas; Klaiber (84. Ter Avest), Van der Hoorn, Sagnan, Viergever; Bozdogan, Toornstra, Van de Streek; Booth, Douvikas, Boussaid (80. Fernandes).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen