Oostzaan blijft strijden voor snelheidsverlaging A8

A8 bij Oostzaan. Aan de zijde van Zaandam staan wel geluidsschermen.© archieffoto wim egas

Frans van den Berg
Oostzaan

De gemeente Oostzaan geeft de strijd voor een snelheidsverlaging op de A8 nog niet op. Ieder jaar wil de gemeenteraad daarom een brief aan de minister sturen met dit verzoek.

Via de Vervoerregio Amsterdam en later bij de verkeersminister, probeert Oostzaan al jaren om het verkeer op de A8 af te remmen. Het liefst net als op de Ring A-10 Zuid van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat geeft minder geluidsoverlast en uitstoot. Maar recent liet minister Harbers weten daar niets voor te voelen. Zelfs wat stikstof betreft, bleef dit deel van de snelweg binnen de normen.

Maar het CDA laat het daar niet bij zitten. De minister baseert zich immers op cijfers uit 2020 toen er door corona veel minder verkeer op de weg was. Dat geldt ook voor 2021. ,,Daarom moeten we blijven aandringen op recente cijfers. Die stikstof komt immers in het Oostzanerveld terecht.’’ Voor het Oostzanerveld worden nu net plannen gemaakt om de natuur te versterken en de stikstofneerslag te verminderen.

Wethouder Dral en enkele andere partijen vonden het prima om later dit jaar opnieuw een brief naar de minister te sturen. Gewoon ieder jaar vragen om nieuwe metingen. Daarnaast heeft de provincie nog een verzoek ingediend om geluidsschermen te plaatsen die ook zonnestroom opleveren. Of dat gaat lukken is nog onduidelijk.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.