Concert voor kansarme kinderen. Violiste Noa Wildschut (21) keert vanuit Berlijn even terug naar haar Hilversum. ’Iedereen is blij voor een goed doel te kunnen spelen’

Noa Wildschut.© Foto Simon van Boxtel

Rudolf Hunnik
Hilversum

Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren geeft op zondag 5 februari in het MCO een benefietconcert. Het Cuypers Ensemble treedt, onder leiding van Liora Ish-Hurwitz, samen met violiste Noa Wildschut en pianiste Elisabeth Brauss belangeloos op.

Op het programma staat muziek van Bach, Brahms, Shostakovich en Schoenfield.

Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren helpt kinderen die door hun financiële situatie niet mee kunnen doen met binnen- en buitenschoolse activiteiten. De stichting betaalt dan bijvoorbeeld een laptop, een fiets, de zwemlessen of de contributie van een sportclub.

De talentvolle violiste Noa Wildschut, opgegroeid in een muzikaal gezin in Hilversum, staat in het middelpunt op dit benefietconcert. De 21-jarige violiste is een belangrijke musicus van haar generatie. Wildschut heeft een eigen manager en een contract bij het internationale platenlabel Warner. Ze geeft concerten in binnen- en buitenland en woont al enige tijd in Berlijn.

Veel weg

In de zomer van 2019 hebben we elkaar voor het laatst gesproken. Ze heeft haar bachelorsdiploma van zowel het Conservatorium in Amsterdam als de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn gehaald. „Ik ben wel veel weg”, zegt Noa Wildschut. „Eens in de twee maanden heb ik nog les van Antje Weithaas. Het is nu meer dat ik met het volgen van privélessen nog verder kan groeien en me kan ontwikkelen in mijn vioolspel.”

Sinds 2019 is er voor de oorspronkelijk Hilversumse violiste veel veranderd. „Hier in Berlijn heb ik mijn eigen leven opgebouwd. Ik voel mij hier echt thuis. Berlijn is een muziekstad, een ’place to be’. Ik ken veel mensen die hier wonen. Zo komt er binnenkort een cd uit, van een kamermuziekproject, die ik met vrienden heb gemaakt.”

Janine Jansen

Wildschut treedt op sinds haar zesde. Ze speelde solo met orkesten op diverse internationale muziekpodia en werkte samen met inspirerende musici als Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Enrico Pace en Quirine Viersen. „Ik kijk daar met heel veel plezier op terug. Nog steeds krijg ik uitdagingen genoeg die mij uit mijn comfortzone halen.”

Ze vertelt dat ze drie weken op een cruiseschip concerten heeft gegeven. „Het was met kerst. We vertrokken vanuit Buenos Aires omlaag langs de kust van Argentinië naar het zuidelijkste puntje Kaap Hoorn van Zuid-Amerika en dan omhoog langs de kust van Chili. Het was een unieke reis. Dat ik Patagonië mocht zien, is wel iets heel bijzonders.”

In de pers krijgt ze veelal lovende recensies over haar concerten. Zelf staat ze er nuchter in. „Ik denk niet al te veel na over mijn kwaliteit van spelen. Het klinkt misschien cliché, maar ik speel vanuit mijn hart. Nooit heb ik het idee gehad dat ik mijzelf moest bewijzen of waarmaken. Ik probeer veel plezier in mijn muziek te stoppen. Met iedereen waarvoor je muziek maakt, deel je iets persoonlijks. Je gevoelens.”

Intuïtie

„Ik denk dat ik de afgelopen jaren, en zeker in coronatijd, heel bewust geworden ben van wat ik doe. Dat ik in de voorbereidingen nadenk wat ik ga doen en dat tijdens een concert loslaat. Dan speel je vanuit je gevoel, vanuit je intuïtie, zodat er echt iets bijzonders kan ontstaan op het moment zelf.”

Lees ook: Violiste Noa Wildschut treedt met Jeugdorkest Nederland ook op in Cabrio in Soest

„Het Cuypersensemble staat onder leiding van mijn moeder Liora Ish-Hurwitz”, vertelt de violiste. „Zij werkt dagelijks met kinderen, zowel in haar vioollespraktijk als in haar hoedanigheid als dirigent. Voor ons beiden is het heel bijzonder, omdat het de allereerste keer is dat we op deze manier samenspelen. Iedereen is blij voor een goed doel te kunnen spelen. Dat door financiële middelen kinderen meer kansen krijgen aangereikt. Zeker nu wij in zo’n rare tijd leven.”

Jazzy

Op het benefietconcert klinkt een afwisselend programma. „Ik speel met het ensemble delen uit het beroemde ’Dubbelconcert voor twee violen’ van Bach. Ook ga ik met enkele jonge leden van het ’Cuypers’ drie delen laten horen uit ’Vijf stukken voor twee violen en piano’ van Shostakovich, en de ’Vijfde dans’ uit de ’Hongaarse dansen’ van Brahms.’’

Lees ook: Vermaard Hilversums viooldocente Coosje Wijzenbeek (72) trok lesgeven naar een hoger plan. Voor tientallen pupillen als Janine Jansen en Noa Wildschut legde ze de basis

,,Met mijn geweldige pianiste en goede vriendin Elisabeth Brauss voeren we dé ’Ravel-sonate’ uit. En van de Amerikaanse componist Paul Schoenfield laten we delen horen uit ’Four Souvenirs’, wat heerlijke en heel opwindende jazzy muziek is.”

Waar en wanneer

Benefietconcert op zondag 5 februari in het MCO in Hilversum door Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren met het Cuypers Ensemble o.l.v. Liora Ish-Hurwitz. Medewerking Noa Wildschut (viool) en Elisabeth Brauss (piano). Presentatie: Maartje van Weegen. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: www.mcogebouw.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen