Politie haalt klimaatactivisten met gereedschap en cola van A12

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De politie probeert klimaatactivisten van onder meer actiegroep Extinction Rebellion van de A12 in Den Haag te halen, maar heeft daar slijptollen en cola voor nodig. Demonstranten hebben zich op verschillende manieren aan elkaar en aan de weg vastgemaakt uit protest tegen de miljarden die Nederland uitgeeft aan subsidies voor producenten van fossiele brandstoffen.

Zowel de activisten als de agenten dragen gehoorbescherming tegen het geluid van de slijptol. Gereedschapskisten met daarin ook hamers worden ingezet, en de politie probeert vastgelijmde demonstranten van elkaar los te weken met behulp van cola. Actievoerders hebben zich via een buis aan elkaar vastgelijmd. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel staan veel toeschouwers die de actievoerders op de weg aanmoedigen en de politie uitjoelen. Zij luisteren niet naar de oproep van de politie om richting het Malieveld te gaan.

De politie en de Haagse burgemeester Jan van Zanen hadden van te voren gewaarschuwd dat actievoerders niet de Utrechtsebaan op mochten, het deel van de A12 waar de voorgenomen blokkade zou plaatsvinden. Rond 12.00 uur gingen toch honderden demonstranten de weg op. Rond 12.45 uur greep de politie in, maar het lukt niet zomaar om de groepen actievoerders van de weg te verwijderen. Mensen die worden opgepakt, worden meegenomen in busjes.

Aanhouding en gebiedsverbod

In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de blokkade van de Utrechtsebaan. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar ze mogen voorlopig niet op de Utrechtsebaan komen. Een van hen, Lucas Winnips, deed toch mee aan de blokkade op de A12 en is gearresteerd. Winnips probeerde vrijdag tevergeefs de zogeheten gedragsaanwijzing nog van tafel te krijgen.

Ook acteur Sieger Sloot is ondanks een gebiedsverbod aanwezig in Den Haag. Uiteindelijk ging hij niet naar de A12 voor de actie van Extinction Rebellion, maar week hij uit naar het Malieveld, zo schreef Sloot op Instagram. Ook zangeres Merol, schrijfster Maartje Wortel en actrice Georgina Verbaan zijn aanwezig bij de actie in Den Haag.

Protest tegen belastingvoordelen

De bekende Nederlanders demonstreren met de actiegroep tegen de miljarden aan belastingvoordelen die direct of indirect het gebruik van fossiele brandstoffen (waaronder aardgas en aardolie) aanmoedigen. Bij het gebruik van deze brandstoffen komt CO2 vrij, wat bijdraagt aan de schadelijke opwarming van de aarde.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.