Tientallen arrestaties na schietpartij bij synagoge in Jeruzalem

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

De Israëlische politie heeft 42 aanhoudingen verricht na een fatale schietpartij bij een synagoge in Jeruzalem. Het gaat om onder anderen familieleden van de Palestijnse schutter (21), die na een achtervolging werd gedood door de politie.

In het onderzoek zijn onder anderen de ouders en buren van de schutter opgepakt voor verhoor, melden Israëlische media. De man woonde in Oost-Jeruzalem. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij militante activiteiten of lid was van een gewapende Palestijnse groepering.

De man opende vrijdag het vuur op mensen die een synagoge verlieten. Er vielen zeven doden. Het gebedshuis staat in het oosten van Jeruzalem, in het door Israël ingelijfde deel van de stad. Het was volgens de politie voor Israël een van de dodelijkste aanvallen van de recente jaren.

Negen Palestijnse doden

Het schietincident vond plaats op de Internationale Holocaust-herdenkingsdag en komt op een moment waarop de spanningen tussen Israël en de Palestijnen al hoog zijn opgelopen.

Donderdag stierven op de Westelijke Jordaanoever negen Palestijnen, bij een inval van het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Jenin. Het was de dodelijkste inval van de afgelopen jaren. Na de operatie in Jenin kwam het tot raketaanvallen vanuit de Gazastrook, die Israël beantwoordde met luchtaanvallen. De Palestijnen hebben de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid beëindigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.