Parlement Peru stemt tegen vervroegde verkiezingen dit jaar

ANP Producties | Bron: ANP
Lima

Het Peruaanse parlement verwerpt een verzoek van president Dina Boluarte voor vervroegde verkiezingen in december dit jaar. Het Zuid-Amerikaanse land kampt met grote protesten sinds Pedro Castillo bijna twee maanden geleden als president werd afgezet en aangehouden.

Er waren 65 stemmen tegen Boluarte's plan, 45 voor en 2 onthoudingen. De president hoopte met de stembusgang een einde te maken aan de onrust, die bijna vijftig mensen het leven heeft gekost. Eerder gaf het parlement groen licht om de verkiezingen van 2026 naar april 2024 te halen.

Sinds Castillo's afzetting vinden in Peru bijna dagelijks protesten plaats. Zo blokkeren betogers wegen, met onder meer voedsel- en brandstoftekorten tot gevolg. De demonstranten eisen onder meer het vertrek van Boluarte, nieuwe verkiezingen en de vrijlating van de oud-president.

Castillo zit vast sinds zijn poging om het parlement te ontbinden en per decreet te regeren, waarmee hij een afzettingsprocedure tegen hem wilde voorkomen. Zijn vicepresident Boluarte werd vervolgens in lijn met de Peruaanse wetgeving als opvolger naar voren geschoven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.