Vios heeft ook áchter de coulissen materiaal. Scagha zuinig tegen de ploeg die laatste staat en Zeemacht op tijd bij de les

Kai Botman, hier tegen de reserves van Marlene, was bij zes van de acht Vios-treffers betrokken© Archieffoto RedMouse

Ruud Ramler
Warmenhuizen

Vios ’79 miste vijf potentiële basisspelers tegen Feyenoord. Gerben Botman vreesde de afloop maar de coach kon achteraf niet anders dan ’onwijs trots’ zijn. ,,Dit was de makkelijkste zege van het seizoen.’’

Het was koopavond in De Doorbraak. De speciale aanbiedingen waren niet aan te slepen,. Met name de visite uit Rotterdam was bijzonder vrijgevig. Vios ’79 leunde op de momenten dat Feyenoord mocht scoren ook bepaald niet op zijn defensie maar had in Coen Filee nog wel een doelman die zijn vak verstond. Op één slippertje na, toen hij Feyenoord aan de leiding hielp.

Verder was het een heuglijke avond voor de thuisploeg, een debutant op het één na hoogste niveau al is dat nergens uit op te maken. Al helemaal niet uit de resultaten waar niets op aan te merken valt. Dat coach Botman deze wedstrijd vooraf toch vreesde had met de absentielijst te maken. Blessures, een schorsing voor Lasse Botman en vakantieplannen maakten dat hij drie man uit het tweede op moest roepen. Stuk voor stuk jongens voor wie het niveau nieuw was, zij het dat Maarten Blankendaal in het verleden lang genoeg meedraaide om tenminste een idee te hebben hoe het klappen van de zweep in de eerste divisie klinkt.

,,Vooraf hebben we een afspraak gemaakt hoe we het simpelste onderf eventuele druk uit zouden kunnen voetballen. Verder hoopte ik vooral dat de nieuwe jongens konden genieten van deze ervaring. Dat we niet afgedroogd zouden worden. Dat gebeurde niet. Sterker, ze deden mee alsof ze nooit anders hebben gedaan. Een groot compliment’’, aldus de coach die in dat kader zelfs van een ’historische avond sprak.

Feit was ook dat het deze gelegenheid helemaal niet ging over wie er niet waren. Het draaide om die ene geweldenaar die wél over de vloer dartelde. Zet Kai Botman op doel en hij zal er ballen tegenhouden. Maakt niet uit welke taak hij mee krijgt, de uitvoering is ongetwijfeld onberispelijk. Zoals nu in de rol van captain. Een echte aanvoerder die deze keer van achteruit het stuur in handen nam en nooit meer losliet.

De wijze waarop hij uit een standaardsituatie 1-1 in de kruising joeg was een hoogtepunt. De passes die over afstand vooraan op de plaats van bestemming arriveerden werden gegeven door een meester. Op die manier kon de niet van zijn à propos te krijgen Blankendaal ook afmaker Sem Dekker in de driehoek betrekken voor 2-1. Boris van den Berg moest aangever Botman een hand geven voor de derde goal. Dat Botman niet betrokken was bij de 4-1 van Blankendaal kwam omdat hij even uitrustte op de bank. Weer van de partij gunde hij Blankendaal zijn tweede om vervolgens zelf, na een prima uitworp van doelman Filee op Van den Berg, de ruststand op 6-3 te bepalen.

Het feest was toen grotendeels gevierd. Botman sloot zijn rol af met 7-3 waarna Djoi de Vrie de eindstand achter de kansloze keeper liep. De enige treffer dat Botman wel in het veld stond maar geen aandeel had.

Koploper Scagha miste in Spijkenisse door ziek en zeer wat mankracht. Vandaar de bescheiden score tegen de nummer laatst. Ferdy Kaleveld viel geblesseerd uit. Zeemacht repareerde in Heiloo tot twee keer toe een behoorlijke achterstand.

OACN Boys - Scagha 3-5. Schouwvlieger 3, Mathot 2.

Vennewater - Zeemacht 4-8. Zomerdijk 4, Bos 3, Van der Eng.

zaalvoetbal

eerste divisie

Vios ’79Feyenoord 8-3

Doelpunten Vios: K. Botman 3, Blankendaal 2, Sem Dekker, Van den Berg en De Vrie

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen