Een half jaar na zijn vertrek bij AZ zal Owen Wijndal zich wel achter de oren krabben | column Brian Wijker

Owen Wijndal in mei, toen hij geblesseerd was en vanaf de tribune moest toekijken hoe AZ de play-offs om Europees voetbal won.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad vraagt Brian Wijker zich dit keer af hoe het met Owen Wijndal zal zijn, een half jaar na diens vertrek van AZ naar Ajax.

Twee minuten, zo lang mocht ex-AZ’er Owen Wijndal zondag meedoen bij Ajax in De Klassieker tegen Feyenoord. In de blessuretijd van de tweede helft kwam de voormalige publiekslieveling van AZ binnen de lijnen voor verdediger Jurriën Timber.

Het contrast kon in anderhalf jaar tijd haast niet groter zijn. Want op de plek waar Wijndal een seizoen eerder nog een hoofdrol op zich nam door een blikje energiedrank de tribunes in te smijten, fungeerde hij dit keer slechts als figurant. Al moet gezegd worden dat zo’n kunstje herhalen geen eenvoudige taak zou zijn geweest, gezien de hoge netten die rond het veld in De Kuip waren geplaatst.

Pakweg honderd kilometer verderop was het een paar uur later feest na de 3-1 zege van AZ op Fortuna Sittard. AZ kwam daardoor op twee punten van koploper Feyenoord. Als zelfs de introverte en immer bescheiden Pantelis Hatzidiakos op de voorgrond treedt om het publiek op te zwepen, dan weet je dat het goed zit. De Griek droeg de aanvoerdersband die een maand of acht geleden nog om de arm van Wijndal zat.

Hoe zou Wijndal naar de beelden en de blije gezichten van zijn ex-ploeggenoten hebben gekeken? Hij zal zich achter de oren krabben en afvragen waarom hij de Alkmaarse rust in hemelsnaam heeft verruild voor de chaos die Ajax heet.

Hij zal toch met enig verdriet toekijken hoe Milos Kerkez hem in één klap heeft doen vergeten. En het zal hem zeer doen dat men in Rotterdam maar twee minuten de tijd heeft gehad om hem uit te jouwen, iets waar hij in het AZ-shirt geen genoeg van kon krijgen. Wijndal heeft vleugels nodig om zijn rol als figurant bij Ajax af te staan aan iemand met veel minder talent dan hij. Het volgende blikje energiedrank dat naar hem wordt gesmeten kan hij beter gewoon leegdrinken.

De volledige AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen