Sprookjeswonderland raakt door omstreden besluit behalve damherten ook wallaby’s en zeboes kwijt. ’We slaan een beetje door’

Dierverzorger Joël Slootjes met een van de wallaby’s van Sprookjeswonderland, in dit geval de onfortuinlijke Wally die in 2019 na het afsteken van vuurwerk verlamd raakte en uiteindelijk moest worden laten ingeslapen.© Archieffoto Henk de Weerd

Paul Gutter
Enkhuizen

Als het kabinet vasthoudt aan de nieuwe lijst voor toegestane huis- en hobbydieren, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor de damherten die gehouden worden bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Ook de wallaby’s en de zeboes moeten dan op termijn het veld ruimen.

Het sprookjespark heeft een basispopulatie van drie hindes en een bok. Directeur Mathijs de Vries is verbaasd over het voorgenomen besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat vooralsnog gesteund wordt door een Kamermeerderheid.

Op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan nog dertig soorten, damherten zijn geschrapt. „Omdat ze gevaarlijk zijn voor mensen, dat lijkt me een beetje vergezocht.”

Hij snapt dat het houden van dieren aan bepaalde regels onderhevig is. „Maar op het moment slaat het wel een klein beetje door.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Mathijs de Vries: ,,Dat damherten gevaarlijk zijn voor mensen, dat lijkt me een beetje vergezocht.”© Archieffoto Jaap van der Pijll

Hoewel de lijst pas op 1 januari 2024 van kracht wordt en de bestaande populatie herten mag blijven rondlopen tot hun dood, heeft dit volgens De Vries toch op korte termijn al gevolgen. „Wij hebben elk jaar wel een stuk of drie jonge hertjes. Die kunnen niet allemaal blijven, maar je mag ze straks ook niet meer verplaatsen of verkopen. Dus eigenlijk moet de bok op korte termijn al weg.”

Ook de zeven wallaby’s (minikangoeroes) en drie zeboes - Zuid-Aziatische runderen met een opvallende bult in hun nek - zijn straks taboe. „Gewone koeien mogen wel, want die geven melk en worden gezien als productiedieren. Net als lama’s, voor de wol. Maar zeboes dus niet.”

Lees ook: Bezoekers en beheerders ongerust over toekomst van West-Friese hertenkampen. ’Ik stond zelf hier ook als zesjarige bij het hek’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen