Assendelver die verdacht wordt van drugshandel en witwassen 1,8 miljoen euro voorlopig vrij: gezondheidsklachten na zeven maanden voorarrest

Jeannine Verhagen
Assendelft/Alkmaar

De rechtbank in Alkmaar besloot donderdag de 53-jarige R.L. uit Assendelft vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Het openbaar ministerie verdenkt de man van illegale handel in ketamine, voorbereidingshandelingen voor drugshandel, bezit van hennepolie en het witwassen van een bedrag van 1,8 miljoen euro.

De bedoeling was dat de rechtbank de strafzaak donderdag zou behandelen, maar op verzoek van het openbaar ministerie en de advocaat van de man besloot de rechtbank die behandeling uit te stellen. De officier van justitie voerde aan dat er in het dossier fouten zijn gemaakt bij de weergave van gekraakte berichten van de encrochat-server. Volgens haar gaat het om ’marginale fouten’, maar ze wil dat er extra onderzoek naar wordt gedaan, zodat deze fouten hersteld kunnen worden. Dat is volgens haar nodig, omdat die berichten een belangrijk deel van het bewijs vormen in de zaak.

De advocaat van de man voerde heel andere redenen aan, waardoor de rechtbank volgens hem de zaak nu nog niet kon behandelen. Hij wil dat de rechtbank wacht totdat de Hoge Raad zich heeft uitgelaten over het gebruik van encrochatberichten als bewijs in rechtszaken. De rechtbank vindt dat laatste niet nodig, omdat er inmiddels al genoeg jurisprudentie is op dit vlak.

Gezondheidsklachten

Advocaat Frederik Hogewind voerde aan dat er geen steunbewijs is in deze zaak. Volgens hem baseert het OM het bewijs in deze zaak alleen maar op versleutelde berichten, die zijn gestuurd via de server van encrochat.

De raadsman vroeg de rechtbank om de verdachte vrij te laten uit voorarrest, omdat de man kampt met ernstige gezondheidsklachten. De Assendelver zit al ruim zeven maanden vast. Zijn gezondheid zou sterk te lijden hebben onder het verblijf in de gevangenis.

Strafblad

De officier van justitie vond dat de verdachte wel moet blijven vastzitten. Ze schat de kans in als hoog dat hij doorgaat met het plegen van drugsdelicten als hij weer op vrije voeten komt. De man heeft een strafblad met meerdere veroordelingen op dit gebied.

De rechtbank besloot de verdachte toch te schorsen uit voorarrest vanwege zijn persoonlijke omstandigheden en omdat nu nog niet duidelijk is wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. De rechtbank noemde de verdenkingen in deze zaak ’sterk’. De man blijft wat de rechtbank betreft op vrije voeten tot aan de einduitspraak in zijn zaak.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.