Ordevoorstel van burgemeester? „Ondermijning van de lokale democratie’, briest de Medemblikker oppositie

De gemeenteraad van Medemblik© foto Mediahuis

Martin Menger
Wognum

De vergaderingen van de gemeenteraad van Medemblik worden geplaagd door een overaanbod van agendapunten. Dat zorgde donderdagavond zelfs voor een knetterend begin van de bijeenkomst.

Tijdens de vorige raadsvergadering kwam de politiek er door tijdsdruk niet meer aan toe om vier moties nog te gaan behandelen. Eerder is afgesproken dat deze eerst aan het begin van de volgende bijeenkomst op de vergadertafel zouden komen.

Waarnemend burgemeester Dennis Straat kwam donderdagavond echter op de valreep met het ordevoorstel om de behandeling van deze politiek gevoelige moties naar achter te schuiven.

Wc-papier

Dat voorstel zorgde direct voor een verhitte ophef. Vooral bij Tjeu Berlijn (HvM), die de suggestie van de burgemeester bestempelde als een ’ondermijning van de lokale democratie’. „Toevallig gaat het nu ook weer om moties van de oppositie”, was zijn sneer. „Die worden weer vooruit geschoven. Zo worden onze voorstellen gedegradeerd tot een rolletje wc-papier.”

’Total loss’

Zijn fractiegenoot Niels de Waal waarschuwde dat een zoveelste deuk in de onderlinge bestuurlijke verhoudingen dreigde. „De bestuurskracht is wat mij betreft total loss.”

Al snel werd duidelijk dat andere partijen verdeeld waren. „Maar ik laat me niet dwingen”, reageerde Anneke van der Geest (Morgen!) geprikkeld. „Nu zijn we alweer een kwartier hiermee bezig terwijl er al zo’n overvolle agenda is”, mopperde Silva Visser.

Burgemeester Straat accepteerde de andere opvatting, omdat na een stemming met 17 tegen en 10 voor het uitstel de moties vooraan op de agenda bleven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen