Archief VS vraagt Clinton, Bush en Obama om documenten te checken

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het Amerikaanse Nationaal Archief heeft Bill Clinton, George Bush en Barack Obama gevraagd of ze in hun huis willen nagaan of ze nog geheime regeringsdocumenten hebben liggen. Het archief heeft het verzoek per brief gestuurd naar de laatste zes presidenten en hun vicepresidenten, na de vondst van documenten bij president Joe Biden, voormalig president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence.

In de brief, die is gelezen door CNN, worden de ex-staatshoofden opgeroepen om nog eens in hun persoonlijke archief te kijken of daar niet "per ongeluk" presidentiële verslagen terecht zijn gekomen.

De 98-jarige president Jimmy Carter heeft de brief niet gekregen, omdat de wetgeving over het inleveren van presidentiële documenten tijdens zijn presidentschap nog niet gold. Carter tekende de Presidential Records Act, maar die is pas na zijn termijn van kracht geworden. De brief is wel gestuurd naar vertegenwoordigers van de overleden presidenten Ronald Reagan en George Bush sr.

Afgelopen week werden geheime documenten gevonden bij vicepresident Pence, nadat eerder al verslagen waren aangetroffen in de woning en het privékantoor van de huidige president Joe Biden, uit zijn tijd als vicepresident van Obama. Bij Trump deed de FBI zelfs een inval om de ruim driehonderd geheime documenten die hij mee naar huis nam weer in te nemen. Alle drie hebben nu ook de brief van het Nationaal Archief ontvangen om te controleren of er nog geheime documenten in hun huis liggen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.