Canada gaat vier Leopards leveren aan Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Ottowa

Canada gaat vier Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne, zegt de Canadese minister van Defensie Anita Anand donderdag. Het besluit volgt nadat Duitsland eerder deze week bekendmaakte andere landen toe te staan de tanks van Duitse makelij te exporteren.

"Deze donatie, gecombineerd met de bijdragen van bondgenoten en partners, zullen de strijdkrachten van Oekraïne aanzienlijk helpen in hun verdediging tegen de Russische invasie", vertelde Anand tegen de pers. "De vier tanks zijn gevechtsklaar en zullen de komende weken worden ingezet."

Meerdere landen gaan tanks leveren aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Duitsland levert zelf veertien Leopard 2-tanks, net als Polen. De Verenigde Staten geven 31 Abrams-tanks en het Verenigd Koninkrijk besloot eerder al Challenger 2-tanks te sturen. Deze moeten eind maart worden geleverd. Vanaf volgende week worden Oekraïense soldaten door de Britten opgeleid om de Challenger te gebruiken.

Ook Spanje is van plan Leopard-tanks te sturen, maar volgens de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles moeten deze eerst gerepareerd worden. Premier Rutte zei eerder dat Nederland nadenkt over het leveren van Leopard 2-tanks. Nederland leaset achttien van die tanks van Duitsland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.