Klimaatactivisten weer vrij, mogen maanden niet op A12 komen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De zes klimaatactivisten die donderdagochtend werden opgepakt op verdenking van opruiing, zijn na verhoor weer op vrije voeten. De actievoerders zijn aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion (XR) en hadden opgeroepen om zaterdag te demonstreren op de A12 in Den Haag. Het Openbaar Ministerie meldt dat zij de komende negentig dagen niet op de Utrechtsebaan (A12) mogen komen.

XR kondigde vorige maand het plan aan om de A12 te blokkeren, ter hoogte van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Dat is eerder gebeurd tijdens demonstraties.

De actiegroep noemde de aanhoudingen "criminalisering van geweldloze klimaatactivisten", wat werd gedeeld door andere maatschappelijke organisaties. Zo schreef directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes: "Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel." Het OM zei eerder op donderdag dat het gaat om de veiligheid. "Extinction Rebellion probeert het te framen alsof wij ingaan tegen het demonstratierecht, maar daar is geen sprake van."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.