Meerdere doden bij Russische luchtaanvallen in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Bij Russische luchtaanvallen in Oekraïne op donderdag zijn meerdere doden gevallen. De Oekraïense hulpdiensten melden elf doden. Ook vielen er zeker elf gewonden.

Rusland voerde in de vroege ochtend luchtaanvallen uit op delen van Oekraïne. Deze waren voornamelijk op energie-installaties gericht. In totaal werden elf regio's getroffen. De aanvallen zijn volgens Kiev grotendeels afgeweerd.

Oekraïners in meerdere steden kregen het advies dekking te zoeken in schuilplaatsen terwijl luchtafweereenheden inkomende raketten neerschoten. De Oekraïense luchtverdediging haalde 47 van de 55 raketten neer, zei topgeneraal Valeri Zaloezjny op Telegram.

Kiev

In het hele land ging het luchtalarm af terwijl mensen op weg waren naar hun werk. Alleen al boven Kiev werden vijftien drones onderschept, aldus het stadsbestuur. Dat meldde dat het Russische leger in totaal 24 drones op doelen in Oekraïne had afgestuurd. Getuigen maakten melding van luide explosies in Kiev.

Moskou gebruikte onder meer de hypersonische Kinzhal-raket, aldus generaal Zaloezjny. Rusland heeft volgens Oekraïne strategische bommenwerpers ingezet en ook vanaf zee raketten afgevuurd. In de regio Mykolajiv werden twee raketten gespot, zei de gouverneur op Telegram.

Rusland richt zich sinds oktober op cruciale infrastructuur met raket- en droneaanvallen, die geregeld stroomuitval veroorzaken. Energiebedrijf DTEK meldde dat uit voorzorg de stroom werd afgesneden in Kiev en omstreken en in de regio's Odessa en Dnipro. In de buurt van de havenstad Odessa werd belangrijke energie-infrastructuur beschadigd door raketten, aldus het regiobestuur.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.