OM: blokkade A12 is strafbaar en geen inperking demonstratierecht

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het blokkeren van de snelweg voor een demonstratie is een strafbaar feit en daarom is er volgens het Openbaar Ministerie "geen sprake van" dat het OM het demonstratierecht inperkt met de aanhoudingen van klimaatactivisten die opriepen zaterdag mee te doen aan een klimaatbetoging op de A12.

Zes klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) werden donderdag opgepakt voor opruiing, omdat ze zelf naar de demonstratie wilden gaan en andere mensen vroegen dat te doen. Na verhoor mochten ze gaan, maar mét een gebiedsverbod voor de omgeving van de Utrechtsebaan. De advocaat van de activisten noemt de aanhoudingen buitenproportioneel. XR en diverse maatschappelijke organisaties noemen het onterecht en vinden dat het demonstratierecht op deze manier in het geding is. Negen maatschappelijke organisaties stelden dat de aanhoudingen "een poging zijn het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren".

Het OM is het daar niet mee eens, het gaat het OM "om de veiligheid" XR probeert het te "framen alsof wij ingaan tegen het demonstratierecht, maar daar is geen sprake van." Het blokkeren van de snelweg is "gevaarlijk en ontwrichtend". Eerder deze maand veroordeelde de rechtbank in Den Haag nog vier klimaatactivisten tot werkstraffen omdat ze in 2021 de snelweg wilden blokkeren.

Onbereikbaar

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Den Haag, schreef op LinkedIn dat in Den Haag alle ruimte is om te demonstreren, ook voor Extinction Rebellion. "Helaas houdt de actiegroep zich tot op heden onbereikbaar voor de gemeente om goede afspraken te maken over een veilige demonstratie." Bij Jinek stelde hij dat er niet met twee maten wordt gemeten vergeleken met andere demonstranten, zoals de kritiek luidt. Volgens hem zijn er eerder bij boeren- en coronaprotesten ook mensen op deze manier opgepakt. "Op het moment dat er moet worden gehandhaafd, is het wel ingewikkelder als er 600 trekkers op je afkomen dan 600 mensen op sneakers." Zwinkels schaart de klimaatactivisten onder de mensen met sneakers.

Actiegroep Extinction Rebellion wil aankomende zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeren om "een einde aan fossiele subsidies" te eisen. Het stuk snelweg bevindt zich ter hoogte van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.