Magisch en persoonlijk: Naaz is terug | Muziekrecensie

Hedske Vochteloo

De Koerdisch-Nederlandse zangeres is terug van weggeweest met een prachtig persoonlijk debuutalbum. Ze trakteerde ons in 2018 al op haar EP ’Bits of Naaz’ en verdween toen een tijdje. Na een openhartig interview in Vogue is ze net zo kwetsbaar op haar nieuwe album ’Never Have I Ever’.

Zoals op ’Daughter’. Een aangrijpend lied voor haar vader. Met haar warme, bijna jazzy stem zingt ze over de pijn na misbruik. Met ingrijpende teksten die door je hoofd blijven spoken. ’I got the blessings of my father to end the man who killed his daughter.’ Een mooi intiem nummer met een mix van organische en elektronische instrumenten.

De zangeres eert haar afkomst met een prachtig protestlied. ’Azadî’, wat vrijheid betekent, is een Koerdisch nummer. Het lied gaat over hiërarchie. Het is geïnspireerd op een oud Koerdisch gezegde: vrouw, leven, vrijheid. Naaz gebruikte dit gezegde ’Jin, Jiyan, Azadî’ ook voor haar show waarmee ze gisteren in Carré stond. Tussen de zang door hoor je een geluidsopname van de moeder van Naaz die trots is op haar dochter omdat ze een mooi Koerdisch gerecht kookte.

De zangeres wil met haar album impact maken. En dat is haar gelukt. Door de subtiele muzikale arrangementen en haar sfeervolle stem, maar bovenal vanwege haar oprechte muziek vanuit het hart.

Luister naar Naaz in onze playlist De Muzikale Keuze van Vrij 2023

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.