Werkt het regenboogbeleid van Purmerend? ’We moeten meer inzetten op zichtbaarheid’

Purmerend Pride in 2022.© Archieffoto

Debbie de Vries
Purmerend

Purmerend is sinds tien jaar een Regenbooggemeente. Hoe denken de inwoners over de inzet van de gemeente voor de lhbtiq+-inwoners en mensen met verschillende huidskleuren, etniciteiten en afkomsten? Voelen deze groepen zich veilig in Purmerend? De gemeente deed afgelopen jaar onderzoek naar de bekendheid en het draagvlak voor het regenboogbeleid.

Volgens de gemeente Purmerend is er vooral aandacht nodig voor de normalisering van lhbtiq+-Purmerenders. Er zijn vragen gesteld over hoe normaal het wordt gevonden om lid te zijn van de lhbtiq+-gemeenschap op vier niveaus: in een familie, vriendenkring, buurt of gemeente. Hoe hoger het niveau, hoe minder er wordt gedacht dat het normaal wordt gevonden. Op buurtniveau denken lhbtiq+-respondenten in 67 procent van de gevallen dat het normaal wordt gevonden tegen 52 procent van de respondenten die geen deel uitmaken van de lhbtiq+-gemeenschap. ,,We blijven de komende jaren inzetten op meer zichtbaarheid van deze thema’s binnen de gemeente. Jong geleerd, is oud gedaan, en daarom zetten we in het beleid ook blijvend in op voorlichting en gesprek onder jongeren op de scholen’’, aldus de gemeente.

Veilig

De meerderheid van de ondervraagden (85 procent) is het er (helemaal) mee eens dat lhbtiq+-Purmerenders veilig in de buurt kunnen wonen. In de wijken Wheermolen en Overwhere is dit percentage het laagst met 71 en 78 procent. In Purmer-Zuid en Beemster is dit percentage het hoogst (90 en 91 procent).

Over hoe mensen met verschillende seksuele voorkeuren of genderidentiteiten met elkaar omgaan is 60 procent (heel) positief, hoewel dit negatiever wordt beoordeeld door respondenten die zelf tot een van de doelgroepen behoren (40 procent). Omgang tussen mensen met verschillende etnische of culturele achtergronden wordt het minst positief beoordeeld (iets minder dan de helft is hierover (heel) positief). Hoewel veel inwoners positief zijn over hoe men in Purmerend met elkaar omgaat, is er duidelijk ruimte voor verbetering volgens de gemeente. ,,Ik heb me heel lang ingezet om mensen met etnische of culturele achtergronden zich welkom te laten voelen in Nederland. Maar vaak blijkt dat ze liever met hun eigen cultuur, mensen, blijven omgaan... Nederlanders accepteren ze niet, vinden ze niks. Dit vind ik persoonlijk jammer’’, zo reageert een van de respondenten.

De meeste respondenten vinden dat lesbische en homoseksuele paren kinderen mogen opvoeden, en vrijwel niemand heeft moeite met mensen die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn. 4 procent zou er moeite mee hebben als hun kind tot deze groepen zou behoren. 11 procent heeft moeite met mensen die zich geen man of vrouw voelen (non-binaire personen) en 13 procent zou er moeite mee hebben als hun kind transgender zou zijn.

Bijna de helft van de 1850 respondenten wist dat Purmerend een Regenbooggemeente is. Ondervraagden die zelf tot een van de lhbtiq+-gemeenschappen behoren, waren hier vaker op de hoogte dan andere respondenten. ,,Het regenboogbeleid van de gemeente focust zich sinds enige jaren op onder andere zichtbaarheid. Blijkbaar heeft dit gewerkt, want een aanzienlijk deel van de respondenten weet inmiddels dat Purmerend een Regenbooggemeente is. Ook valt het hierin op dat met name veel inwoners van het centrum hiervan op de hoogte zijn; hier zijn de meeste zichtbaarheidsacties, met name tijdens de jaarlijkse Purmerend Pride. Wij zullen blijven inzetten op zichtbaarheid door de gehele gemeente, met als gedachte dat dit leidt tot normalisering.’’

Lees ook: Lily (12) maakt indruk tijdens aftrap van Purmerend Pride: ’Ik heb dagelijks te maken met transfobie’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.