Vakbond FNV regelt loonsverhoging van 11 procent voor personeel Cargill in Wormer

Bij de fabriek in Wormer werken zo’n 425 mensen.© Archieffoto Wim Egas

Daan Keijzer
Wormer

De 425 werknemers van de fabriek Cargill Cocoa in Wormer kunnen rekenen op een flinke loonsverhoging. Mede dankzij de onderhandeling van vakbond FNV gaat hun salaris er in totaal met 11 procent op vooruit.

De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor Cargill Cocoa is van kracht sinds 1 januari 2023 en heeft een looptijd van één jaar. Er is sprake van een structurele loonsverhoging van 8 procent én een automatische prijscompensatie (APV) van 3 procent. Dat laatste is een mechanisme waarbij lonen stijgen wanneer de prijzen in de winkels als gevolg van inflatie omhooggaan.

Bestuurder Nurettin Altundal van FNV is zeer te spreken over de gemaakte afspraken. „Voor de mensen bij Cargill Cacao betekent dit behoud van hun koopkracht; zij kunnen hun boodschappen blijven doen en hun rekeningen blijven betalen zonder in de problemen te komen.” Vanaf 1 januari 2024 wordt de automatische prijscompensatie verhoogd tot maximaal 5 procent per jaar, uitbetaald op 1 juli en 1 januari. Altundal: „Andere bedrijven mogen hier een voorbeeld aan nemen.”

Lees ook: Bewoners Zandweg in Wormer moeten binnen een maand hun huis uit, Cargill wil aan de slag: ’Het is wrang’

Andere cao

Bij Cargill Cocoa worden cacaobonen verwerkt tot cacaopoeder en cacaoboter. De fabriek in Wormer is onderdeel van de Amerikaanse multinational maar heeft een eigen cao. Voor de productielocaties in Amsterdam, Bergen op Zoom, Deventer, Rotterdam, Sas van Gent en Velddriel werd vorig jaar al onderhandeld over een nieuwe cao. Onder druk van acties van het personeel en een dreigende staking ging het bedrijf toen uiteindelijk akkoord met een APV en een loonsverhoging (3 procent plus honderd euro bruto per maand).

Bij Cargill in Nederland werken in totaal zo’n 2300 mensen.

Lees ook: Stakende Etos-medewerkers bij Ahold eisen meer salaris en waardering: ’Trek die portemonnee los!’

Cacaobonen worden hier verwerkt tot cacaopoeder- en boter.© Archieffoto Erik Rietman

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.