Dit jaar één dag voor alle afstanden van de Ironman Westfriesland

Deelnemers aan de Ironman in Hoorn.© Archieffoto

Parcours Nightrun, 5 km.© Beeld: Ironman.com

1 / 2
Eric Molenaar
Hoorn

De Ironman Westfriesland in 2023 wordt op één dag afgewerkt, in plaats van twee. Dat betekent dat er op zondag 25 juni rond 7 uur al wordt gestart met de langste afstand en de kortere afstanden snel daarna aan bod komen.

Op dé wedstrijddag kunnen er theoretisch 3500 tot 4000 atleten in de verschillende onderdelen aan de start komen. ,,Dat is prima te doen’’, zegt projectmanager Rick van Duin. ,,We hebben een heel schema opgesteld, uitgaande van de snelste atleten van vorige jaren en van de langzaamste. Hoofdzaak is dat het veilig kan.’’

Wedstrijdbeleving

Het voorstel om het met een dag minder te doen kwam van de wedstrijdorganisatie, op basis van de evaluatie van vorig jaar. Van Duin: ,,Een dag minder geeft minder belasting voor de stad en de regio, ook qua afsluiting van wegen. Overlast van zo’n evenement houd je altijd, maar we willen kijken hoe je die zo veel mogelijk kunt beperken en tegelijk de wedstrijdbeleving kunt verbeteren. De kortere afstanden starten nu vlak na de 70.3, daar zit toch een hele andere sfeer bij. ’’

Registratie, expo en wisselzones worden zoveel mogelijk in het Julianapark geconcentreerd.

Oostereiland

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Zwemmen 4.18.4.

Fietsparcours 4.18.4© Beeld: Ironman.com

Loopparcours 4.18.4© Beeld: Ironman.com

Opvallend in de gewijzigde parcoursen is dat de zwemstart op het Oostereiland is, en de atleten uit het water komen bij wsv Hoorn. De korte afstand (400 meter) gaat daar min of meer rechtstreeks heen, de langere (1,5 km) maakt een rondje om het Oostereiland en de langste (1,9 km) gaat ook nog eens een stukje buitengaats. Een flink eind het Markermeer op, wat vorig jaar voor sommigen ’best pittig’ was, is niet meer aan de orde.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Zwemmen 5150.© Beeld: Ironman.com

Fietsparcours 5150© Beeld: Ironman.com

Loopparcours 5150: twee rondes.© Beeld: Ironman.com

Aan de fietsroutes verandert niet veel: de kortere afstanden (18 en 40 km) gaan langs de dijk en blijven in of bij Drechterland, de langste (90 km) volgt voor een groot deel de Westfriese Omringdijk.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Zwemparcours 70.3.© Beeld: Ironman.com

Fietsparcours 70.3© Beeld: Ironman.com

Lopen 70.3: drie rondes.© Beeld: Ironman.com

De lopers - respectievelijk 4,75 km, 10 km (twee rondjes) en 21,1 km (drie rondes) - gaan weer via Baatland, Draafsingel en Grote Oost maar dan via de Roode Steen en West de Westerdijk op, om bij een keerpunt ter hoogte van het stadsstrand om te draaien en via Achter op ’t Zand op het Oostereiland te finishen. Het stadsstrand, waarvan het eerste deel komende zomer opengaat, wordt bewust nog niet in de route opgenomen.

Lees ook: Ironman Westfriesland: parcoursen blijven nagenoeg dezelfde, maar gaan eerder weer open

Ironkids vrijdag

Los van de drie onderdelen staan de Ironkids en de Nightrun (recreatief, 5 km). Die staan als vanouds voor respectievelijk vrijdagmiddag en -avond (23 juni) op de agenda.

Meer informatie op www.ironkidswestfriesland.nl, www.ironman.com/im703-westfriesland en www.ironman.com/5150-westfriesland

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen